U Švedskoj je otvorena nova tvornica: Kreće proizvodnja cink-ionskih baterija!

Ovo je važan europski iskorak u proizvodnji baterija s novom tehnologijom

Švedski Enerpoly pokrenuo je proizvodnju u svojoj megatvornici cink-ionskih baterija u Stockholmu. To je prvi pogon u svijetu koji će na industrijskoj bazi proizvoditi ove baterije. Nazvana Enerpoly Production Innovation Center, tvornica od 6500 kvadratnih metara projektirana je za postizanje kapaciteta od 100 MWh godišnje, koji će biti dosegnut 2026. godine. Ova će megatvornica služiti europskim potrebama za sigurnim skladištenjem energije.

Zašto cink-ionske, a ne litij-ionske baterije? One koriste elektrolit na bazi vode te nisu zapaljive, jeftinije su, mogu raditi u većem temperaturnom rasponu i traže manje održavanja, ekološke su (nema kopanja litija i opasnih kemijskih procesa), trajnije su od litijskih baterija.

Cink-ionske baterije zaostaju za litij-ionskim baterijama kada je u pitanju gustoća energije. Gustoća energije skromnih je 106,4 Wh/kg. Teslina baterijska ćelija tipa 4680 procijenjena je na negdje između 244-296 Wh/kg.

Enerpoly kaže da su baterije prikladne za do deset sati rada dnevno, pražnjenja energije tijekom umjerenih razdoblja. Također, ovo je važan europski iskorak u proizvodnji baterija s novom tehnologijom. Kao što znate, u kontekstu baterija, uglavnom se spominju Kina, Južna Koreja i Japan.