BMW s tehnologijom iz trkaćih automobila uspijeva generirati energiju vjetra bez ogromnih vjetroturbina!

Sustav je razvijen za postavljanje na krovove komercijalnih i industrijskih zgrada

Energija vjetra je obnovljivi izvor energije koji iskorištava snagu vjetra za proizvodnju električne energije. Čista je, učinkovita i održiva, ali su joj potrebne vjetroturbine s velikim lopaticama koje proizvode buku i stvaraju vibracije. Sada je BMW Group najavio implementaciju svog prvog sustava vjetroelektrana u svojoj tvornici u Oxfordu, Velika Britanija. Sustav koji je razvio Aeromine Technologies koristi tehnologiju za proizvodnju čiste električne energije bez prisutnosti vidljivih pokretnih dijelova. Lopatice koje podsjećaju na ventilatorske skrivene su u strukturi. Ovaj inovativni sustav za prikupljanje energije vjetra, osim što se razlikuje od konvencionalnih vjetroturbina s lopaticama, pritom je i učinkovitiji i sigurniji. Sustav omogućuje proizvodnju energije bez problema povezanih s velikim lopaticama, kao što su buka, vizualne smetnje ili vibracije. Sustav je razvijen za postavljanje na krovove komercijalnih i industrijskih zgrada te se lagano integrira s drugim obnovljivim izvorima energije, kao što su solarni paneli.

Aerominov sustav temelji se na aerodinamičkim principima sličnim onima koji se koriste u trkaćim automobilima, omogućujući im da uhvate više energije vjetra u usporedbi sa sunčevom energijom koju uhvate solarne ploče u sličnom prostoru. Sustav vrlo visoku učinkovitost pri niskim brzinama vjetra, zauzima manje prostora, zahtijeva manje održavanja od tradicionalnih vjetroturbina te se lako postavlja i održava.

Za pilot projekt BMW-a, Aeromine Technologies je razvio vjetroelektranu koja se postavlja na rub zgrade, okrenuta prema prevladavajućem smjeru vjetra. Ova jedinica uključuje vertikalne aeroprofile poput krila, izrađene od vrlo izdržljivih materijala koji se mogu reciklirati, koji stvaraju efekt vakuuma i usisavaju zrak iza unutarnjeg propelera za proizvodnju čiste električne energije.