Ceste obojane u crvenu: Ovaj trend se širi, a ima utjecaj na sigurnost prometa!

Osim različitih asfaltnih površina u Španjolskoj su počeli u crveno bojati i kritične dijelove prometnica, nazovimo ih crnim točkama

Na europskim cestama sve su češći ovkavi uzorci, dijelovi prometnica obojani crvenom. Kakva je uloga ove boje? Rekli bismo, neki oblik upozorenja. Crvena boja ima izuzetnu simboličku snagu. Prisutnost ove boje omogućuje vozačima da primijete strukturne razlike u usporedbi s normalnim kolnikom: hrapavost asfalta je, na primjer, drugačija. Ovaj ton također je povezan s konceptom opasnosti ili zabrane.

Prisutnost crvene boje na asfaltu čini ih opreznijima u formi za volanom. Posljedično, zbog crvenih cesta pada brzina vožnje i raste oprez.

Osim različitih asfaltnih površina u Španjolskoj su počeli u crveno bojati i kritične dijelove prometnica, nazovimo ih crnim točkama. Još u kolovozu 2009. nekoliko je dijelova cestovne mreže Murcije obojeno u crveno, šest mjeseci kasnije otkrili su da je stopa nesreća smanjena za 42,8% u usporedbi s prosjekom u prethodne četiri godine, piše El Pais.

Bio je to prvi primjer koji je pokazao kako promjena boje ceste može pozitivno utjecati na cestovnu sigurnost. Nakon toga počele su se širiti dionice s crvenom bojom.

Na našim cestama uglavnom se crvenom ozanačavaju biciklističke staze ili neka mjesta ispred pješakih prijelaza, a ovo je jedan primjer za širu primjenu.