Kako Kinezi kažnjavaju: Prekršitelje u prometu prskaju vodom i objavlju njihove fotografije na ekranu!

Zamislite ovaj sustav na našim cestama?!

Pogrešno prelaženje semafora u Kini ne donosi samo financijsku kaznu. Ta je azijska država  građane koji su počinili takav prekršaj počela javno izvrgavati ruglu, čime je narušena reputacija i privatnost prijestupnika. Posljednjih godina kineske vlasti primjenjuju naprednu tehnologiju kako bi identificirale i posramile prijestupnika. Je li ovo kazna neproporcionalna počinjenom prekršaju? Mogli bismo reći da jest, ali u Kini baš i nema ozbiljnih javnih rasprava.

Prvi sustav postavljen je 2018. u gradu Daye u provinciji Hubei. Na zebrama reguliranim semaforima postavljen je senzorski sustav za detektiranje nepropisnih prelazaka pješačkog prijelaza. Tada se prvo aktivira niz mehanizama koji raspršuju finu maglicu hladne vode na počinitelja, uz snimljeni glas koji upozorava:

– Molim vas, nemojte sad prelaziti ulicu, opasno je.

Međutim, inovacijski proces tu nije stao. U 2019. nekoliko gradova u Kini, poput Šangaja, počelo je koristiti još napredniji sustav koji kombinira kamere za prepoznavanje lica s ogromnim zaslonima. Ovaj sustav ne samo da snima pješake koji prelaze na crveno, već i projicira njihova lica na ekrane koji se nalaze na javnim cestama. Najšokantnije kod ove mjere je da slike ostaju vidljive tjedan dana.

No ni to nije sve jer prijestupniku objavljuju i dio osobne iskaznice, što se shvaća kao zadiranje u privatnost.

Zamislite ovaj sustav na našim cestama?! Ekrani bi morali biti veći nego na koncertu Taylor Swift, da se vide svi prekršitelji, a semafori bi trošili više vode nego gradski bazeni. Također, mnogi naši sugrađani ne bi se morali kupati u svojim stanovima/kućama…

@jackthebackpacker They have jaywalking cameras that can publically shame you! #china #travel #wuhan #traffic #cars ♬ original sound – Jackthebackpacker