Prvi put: Jedan grad zabranio je reklame za dizelsko i benzinsko gorivo, zrakoplovne prijevoznike i sve što zagađuje!

Premda se rasprava o tom pitanju u Europi vodi već godinama, ovo je prvi put da je neki grad lokalnim zakonodavstvom zabranio oglašavanje proizvoda s visokim udjelom ugljika

U potezu bez presedana, grad Den Haag u Nizozemskoj, upravo je postao prvi grad u svijetu koji je usvojio zakon koji drastično zabranjuje reklame koje promiču proizvode i usluge dobivene iz fosilnih goriva, uključujući reklame za benzin ili dizel, letove i krstarenja. Pravilnik će stupiti na snagu početkom 2025. godine.

Premda se rasprava o tom pitanju u Europi vodi već godinama, ovo je prvi put da je neki grad lokalnim zakonodavstvom zabranio oglašavanje proizvoda s visokim udjelom ugljika. Odluka je uslijedila nakon prošlogodišnjeg poziva glavnog tajnika UN-a Antónia Guterresa vladama i medijima da donesu takve zabrane, kao što je već učinjeno s duhanom. Sada je Haag upravo napravio veliki korak u tom smjeru s pravno obvezujućom zabranom kao prekretnicom u globalnoj klimatskoj politici, budući da izričito zabranjuje proizvode i usluge (i njihove derivate) na bazi fosilnih goriva s visokim ugljičnim otiskom.