Veliki uspjeh korejskih znanstvenika: Uspjeli su proizvesti prozirne solarne ćelije!

Ideja je da se prozirne silikonske solarne ćelije mogu koristiti u raznim industrijama kao što su mali električni uređaji, građevini te autoindustriji

Znanstvenici su razvili novu metodu koja može izravno puniti baterije pomoću transparentnog materijala na zaslonu pametnog telefone. No inovacija tu ne staje jer je jasno da će prozirne solarne ćelije omogućiti punjenje električnih automobila, kućanstava pomoću, na primjer, staklenih površina na zgradama, kućama.

Transparentna solarna ćelija prozirna je te, navodno, ima visoku učinkovitost. Materijal su razvili profesor Kwanyong Seo i njegov tim na Fakultetu za energetiku i kemijsko inženjerstvo pri UNIST-u (Sveučilište u Ulsanu u Južnoj Koreji).

Tehnologija je nazvana Seamless Modularization. Novorazvijeni prozirni modul solarnih ćelija veličine 16 cm² ima visoku učinkovitost u rasponu od 20% do 14,7%. Sustav je uspio napuniti pametni telefon koristeći prirodnu sunčevu svjetlost. Također je dokazana mogućnost da se zaslon malog mobilnog uređaja može koristiti kao izvor energije.

Ideja je da se prozirne silikonske solarne ćelije mogu koristiti u raznim industrijama kao što su mali električni uređaji, građevini te autoindustriji.

– Planiramo nastaviti istraživanja s ciljem da prozirne solarne ćelije postanu ključna tehnologija u ekološki prihvatljivoj energetskoj industriji budućnosti – rekao je Seo.