Sustavi pomoći u vožnji: Zbog njih vozači sve više koriste mobitele?!

Vozači se brzo prilagođavaju upozorenjima u sustavu pomoći automobila kako bi mogli surfati mobilnim telefonom, na primjer

Vozač će vjerojatnije obratiti pozornost na druge stvari, osim vožnje, ako automobil ima sustav pomoći koji može automatski ubrzavati, kočiti i upravljati. To pokazuju dvije nove studije provedene u Sjedinjenim Američkim Državama. Točnije, radi se o sustavu Pilot Assist (Volvo) i Teslinom Autopilotu. Reklamiraju se kao način da vožnju učine sigurnijom i ugodnijom, ali u praksi znače da mnogi vozači umjesto toga provjeravaju svoje mobilne telefone, jedu hranu ili se čak briju za volanom. Automobili u redovitim intervalima upozoravaju da vozač mora dodirnuti upravljač – inače će se sustav isključiti, ali vozači su se brzo prilagodili upozorenjima i nastavili zadržati pažnju na drugim stvarima osim na prometu.

U prvoj studiji sudjelovalo je 29 vozača koji su tri godine koristili Volvo sustav Pilot Assist. U drugoj studiji sudjelovalo je 14 vozača koji su mjesec dana vozili s Teslinim autopilotom.

– U obje studije vozači su prilagodili svoje ponašanje te se počeli baviti aktivnostima koje nemaju veze s vožnjom – rekao je David Harkey, predsjednik Međunarodnog instituta za osiguranje (IIHS).