Klimatske promjene: Velika Britanija financira rizične geoinženjerske eksperimente za umjetno hlađenje Zemlje!

Znanstvenici žele ispustiti čestice u zrak kako bi reflektirale sunčeve zrake, ali intervencija u klimu krije mnoge opasnosti

Britanska vlada daje 57 milijuna funti (oko 67 milijuna eura) za geoinženjerska istraživanja. Priopćila je to državna agencija Advanced Research and Invention Agency (ARIA). Znanstvenici su pozvani da podnesu prijedloge o tome kako bi se tehnologije mogle koristiti za ciljano hlađenje planeta kako bi se usporile klimatske promjene. Britansko financiranje usmjereno je posebno na projekte u području solarnog geoinženjeringa, također poznatog kao upravljanje solarnim zračenjem (SRM). To uključuje, na primjer, ubrizgavanje aerosola kao što je sumporov dioksid u stratosferu ili uvođenje aerosola morske soli u niske morske oblake. Cilj je reflektirati više sunčeve svjetlosti od Zemlje i tako ohladiti planet. ARIA financiranje pravda time da je čak i uz najambicioznije mjere zaštite nemoguće ograničiti porast globalne temperature. Istodobno, do sada je bilo premalo istraživanja da bi se mogli ozbiljno procijeniti rizici i mogućnosti geoinženjeringa. Osim konkretnih eksperimenata, potrebno je financirati modeliranje, simulacije i praćenje pojedinih mjera.

Geoinženjering je vrlo kontroverzan jer bi ciljana intervencija mogla imati neželjene posljedice. Čak i male promjene mogu izazvati lančane reakcije koje je teško predvidjeti u složenom klimatskom sustavu. Stručnjaci upozoravaju da bi unošenje čestica u atmosferu moglo regionalno promijeniti vrijeme te pojačati suše ili ekstremne padaline. Geoinženjering također postavlja mnoga politička i etička pitanja: Što ako pojedinačne zemlje koriste tehnologije bez konzultacija i tako pokreću globalne učinke? A mnogi istraživači to vide samo kao hitnu opciju u slučaju da globalno zatopljenje potpuno izmakne kontroli.