Problemi u europskoj tvornici baterija za električne automobile: Cure otrovne kemikalije…

Prema pregledu dokumentacije koja je bila u rukama novinara švedskog medija SVT Nyhetera, očigledno je da je infrastruktura pogrešno projektirana

Dijelovi tvornice proizvođača baterija Northvolt očigledno su izgrađeni s greškom. Jedna od posljedica je da cijevi koje sadrže otapalo NMP ne pucaju na hladnoći koja je česta u švedskoj regiji u kojoj se tvornica nalazi, a osoblje je prošle zime bilo izloženo otrovnim kemikalijama. NMP, ili N-metil-2-pirolidon, izaziva iritaciju očiju, kože i dišnih putova, ali ozbiljnija karakteristika je da je pogotovo toksičan za malu djecu i trudnice.

U Northvoltu su se ponavljali alarmi o curenju NMP-a koji se koristi u proizvodnji baterija, a najmanje četiri osobe su odvedene u bolnicu nakon što su bile izložene supstanci. Prema pregledu dokumentacije koja je bila u rukama novinara švedskog medija SVT Nyhetera, infrastruktura je pogrešno projektirana, a prošle zime veliki dijelovi poda u tvornici bili su biti prekriveni ledom i NMP-om. Nakon prošle zime, kada je tri dana zaredom u gradu Skellefteå bilo minus 35 stupnjeva i više od 30 dana su zabilježeni veliki minusi, potrebna je temeljita rekonstrukcija pogona.

Premda ne žele odgovarati na pitanja novinara, u Northvoltu su javili da je njihov objekt izgrađen u skladu s pravilima te da curenje u dijelu zgrade koji prima NMP nije povezano s dizajnom objekta, ali da su poduzete preventivne mjere.