Rudarski div ulaže u električni pogon: Naručuje čak 475 velikih vozila s ekstremnom brzinom punjenja!

Automatizirani robot za punjenje dolazi uz vozilo i isporučuje do 6 MW snage te može napuniti kamion T 264 za oko 30 minuta

Australska rudarska tvrtka Fortescue elektrificirat će svoju flotu velikih kamiona za prijevoz sirovine u suradnji s tvrtkom Liebherr, koja proizvodi velika vozila za rudarstvo. Dvije tvrtke će zajednički razvijati strojeve. Ukupno će Liebherr isporučiti 475 teških električnih industrijskih strojeva Fortescueu. Točnije, radi se o oko 360 autonomnih električnih kamiona, 55 električnih bagera i 60 električnih buldožera. Strojevi će koristiti električni pogonski sustav koji je razvio sam Fortescue.

– Tehnologija razvijena u sklopu ovog rekordnog ugovora će nam pomoći i da ispunimo našu obvezu da do kraja desetljeća ponudimo rješenja za prijevoz, utovar i zemljane radove bez fosilnih goriva – komentira Jörg Lukowski, potpredsjednik Liebherr Mining Equipmenta. Prva će u akciju električna verzija kamiona Liebherr T 264, koja je predstavljena na sajmu MINExpo u Las Vegasu. Rudarska tvrtka procijenit će ovaj stroj u radu tijekom sljedeće godine, kako bi bio spreman za širu isporuku početkom 2026. godine.

Dugoročno gledano, prethodna generacija T 264 s pogonom na fosilna goriva, koja je isporučena Fortescueu, također će biti pretvorena u verzije na električnu energiju najkasnije do 2030. godine. Fortescue je također razvio rješenje za brzo punjenje, koje će energijom opskrbljivati divove na električni pogon. Automatizirani robot za punjenje dolazi uz vozilo i isporučuje do 6 MW snage te može napuniti kamion T 264 za oko 30 minuta.