Na testiranju je nova baterija: Umjesto litija derivat kuhinjske soli! Nema opasnosti od požara!

Baterija je idealna za aplikacije tamo gdje nije potrebna velika snaga u kratkom vremenskom razdoblju

Altech Batteries, sa sjedištem u Australiji, objavio je da je prvi prototip baterije te tvrtke, Cerenergy ABS60, uspješno radi u testnom laboratoriju partnera Fraunhofer IKTS u u Dresdenu u Njemačkoj. Na ispitnu stanicu postavljen je prototip sustava za pohranu energije s natrij-kloridnim baterijama s čvrstim elektrolitom od 60 kWh. Integracija je usmjerena na omogućavanje dnevnih ciklusa punjenja i pražnjenja kako bi se redovito procjenjivala učinkovitost baterije. Također će boravak na ispitnom stolu omogućiti provjeru stabilnosti i ukupnih performansi u stvarnim uvjetima. Cerenergy baterije ne sadrže litij, umjesto toga, koriste ione natrija iz obične kuhinjske soli. Katoda se sastoji od soli (natrijev klorid) i nikla.

Tehnologija koja se u njima koristi razlikuje se od natrij-ionskih baterija (koje koriste tekući elektrolit) ili natrij-sumpornih baterija. Idjea je ovu bateriju pripremiti za tržište obnovljive energije i skladištenja energije. Tvrtka tvrdi da su Cerenergy baterije potpuno otporne na vatru i eksploziju te da nisu sklone toplinskom bijegu, što je jedna od najvećih prednosti u odnosu na litij-ionske baterije. Također, baterija može učinkovito raditi između minus 20° Celzijusa do 60 °C te daje visoke performanse i izdržljivost bez obzira na temperaturu okoline. Temperatura jezgre baterije je samoodrživa i ne zahtijeva hlađenje kao litij-ionske baterije. Životni vijek baterije je veći od 15 godina, prema tvrdnjama tvrtke.

S energetskim kapacitetom od približno 110-130 Wh/kg, Cerenergy baterije su konkurentne LFP litij-ionskim baterijama (90-110 Wh/kg). Njihovo vrijeme punjenja i pražnjenja od 4-6 sati čini ih prikladnima za aplikacije mrežnog skladištenja. ABS60 baterija sastoji se od 240 Cerenergy ćelija, svaka s naponom od 2,58 V.

Baterija je idealna za aplikacije tamo gdje nije potrebna velika snaga u kratkom vremenskom razdoblju (kao, na primjer, u snažnim električnim vozilima).