U Belgiji nema šale: Strani vozači morat će na licu mjesta ostaviti ogroman depozit ako voze ‘pod utjecajem’!

Bugari najmanje plaćaju kazne koje su počinili u Belgiji: samo 27 posto

Strani vozači koje na belgijskim cestama uhvate pod utjecajem alkohola ili droga morat će od 1. siječnja odmah platiti polog od 1260 eura. Oni koji to ne učine moraju kao depozit ostaviti svoj automobil. Dosad su strani vozači izbjegavili plaćanje kazni, a sada će im to biti onemogućeno.

Tih 1260 eura je zapravo minimalna kazna, uključujući sudske i druge troškove, za one koji su prvi put uhvaćeni da voze pod utjecajem droga ili alkohola.

– U slučaju oslobađajuće presude, iznos će biti vraćen – javlja kabinet ministra pravosuđa Paula Van Tigchelta belgijskom listu Het Nieuwsblad.

Oni koji ne mogu ili ne žele platiti moraju prepustiti policiji svoje vozilo. Nakon toga će ga zadržati 96 sati. Kada to razdoblje prođe, a plaćanje još uvijek nije izvršeno, tužiteljstvo može odlučiti o oduzimanju vozila. Tko poželi vratiti svoj automobil, plaća i troškove vuče i skladištenja. Svaki dan, u prosjeku, deset stranih vozača u Belgiji je uhvaćeno u vožnji pod utjecajem alkohola, a statistike govore o 10 milijuna eura nenaplaćenih kazni.

Bugari najmanje plaćaju kazne koje su počinili u Belgiji: samo 27 posto. Potom slijede Španjolci s 30 posto, Poljaci s 36 posto, Portugalci (37 posto)… Za vozače je limit alkohola u Belgiji 0,5 promila, a za komercijalne vozče 0,2 promila.