Otkrivena je Dacia Bigster: Najveći model marke sprema se osvojiti tržište poštenom cijenom i LPG verzijom!

U interijeru se Bigster fokusira na prostor, ergonomiju i udobnost, kažu u Daciji

Otklrivena je Dacia Bigster, najveći model rumunjske marke (457 cm dužina, 25 cm više od Dustera). Ovaj model ulazi u klasu u kojoj će, očigledno, pokušati pomrsiti račune vozilima kao što su Škoda Kodiaq ili Peugeot 5008.

Bigster dolazi i s pogonom na sva četiri kotača, off-road sposobnostima i robusnim vanjskim dizajnom koji ostaje vjeran konceptu koji je prvi put prikazan 2021. godine. Dizajnerski jezik sličan je novom Dusteru, a posebno se ističe elegantna bočna silueta. Bigster se nalazi na platformi Renault-Nissan-Mitsubishija CMF-B, koju dijele Duster, Sandero, Jogger i Clio. Vodeći model je Hybrid 155, koji spaja četverocilindrični benzinski motor od 107 KS (1,8 l) s dva električna motora (motor od 50 KS i visokonaponski starter-generator) i baterijom od 1,4 kWh. Bigster je prvi automobil Grupe Renault koji je opremljen ovom postavkom. Sa 155 KS to je i najsnažniji model Dacije. Uz model ide i šeststupanjski automatik.

Kupci se također mogu odlučiti za TCe 140, koji kombinira 1,2-litreni trocilindrični turbobenzinski motor sa 140 KS s blagim hibridnim sustavom od 48 V. Tu je i verzija s ugrađenom plinskom instalacijom. Najslabiji je TCe 130, koji ima pogon na sva četiri kotača. Oba su dostupna samo s ručnim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa.

U interijeru se Bigster fokusira na prostor, ergonomiju i udobnost, kažu u Daciji. Nove značajke, poput debljeg stakla, poboljšane akustične podloge, električno podesivih sjedala i dvozonske kontrole klime, dio su luksuznije ponude.

Armaturnom pločom dominira središnji zaslon osjetljiv na dodir od 10,1 inča, koji standardno ima zrcaljenje pametnog telefona. Ogromnih 667 litara prtljažnika s podignutim sjedalima stavlja ga u rang s modelima Kodiaq i 5008. Spominje se početna cijena od 25.000 eura na europskim tržištima.