Kina je razvila prvu veliku plinsku turbinu: Proizvodi ogromne količine energije i ići će u brodove!

Sjedinjene Države, Njemačka i Japan dominiraju globalnim tržištem teških plinskih turbina već šest desetljeća

Velika plinska turbina testirana je u Kini. Stroj od 300 megavata prva je teška plinska turbina koja je napravljena u Kini. Turbina će se koristiti i za pogon ratnih brodova. Dosad se govorilo da Kina kasni 30 godina za Zapadom u ovoj tehnologiji. China United Gas Turbine Technology Co zaslužan je za razvoj turbine. Novorazvijena F-klasa smatra se najvećom i najnaprednijom kineskom plinskom turbinom razvijenom u toj državi.

Jin Zhuanglong, kineski ministar industrije i informacijske tehnologije, izjavio je da je ovo otkriće uslijedilo nakon osam godina intenzivnog istraživanja i razvoja. Turbina se sastoji se od pet glavnih sustava i preko 50.000 komponenti, javlja China Daily.

Kina tvrdi da turbina može generirati gotovo 450.000 kilovata po satu, što je dovoljno da zadovolji osminu prosječnih potreba za električnom energijom (po satu) u Pekingu.

Najveća plinska turbina trenutno je SGT5-8000H njemačke tvrtke Siemens. Teška je 390 tona, kao i Airbus A380, a kapacitet od 375 MW jednak je kombiniranoj snazi 1300 automobila Porsche 911 Turbo. Frapantno je da se preciznost središnjih lopatica te turbine odražava debljinom dlake. Sjedinjene Države, Njemačka i Japan dominiraju globalnim tržištem teških plinskih turbina već šest desetljeća. Kineska industrija dugo kaska zbog složenosti dizajna i nedostupnosti ključnih komponenti. Vidjet ćemo hoće li ova turbina postizati rezultate u skladu s najavama.