Zimsko dizelsko gorivo: Kada počinje prodaja na benzinskim stanicama u Hrvatskoj?!

Mnogi će reći da zimskih uvjeta više nema u Hrvatskoj, ali iznenađenja su uvijek moguća

Posljednjih nekoliko godina samo nas kalendarske činjenice podsjećaju na najhladnije doba u godini. Pravih zima gotovo i nema, ali nikada ne znate kada će vas vrijeme iznenaditi. Za sve postoje propisi pa tako i za goriva. Pogotovo za dizelsko gorivo koje je posebno osjetljivo na niske temperature. Dizel sadrži parafine koji pomažu u boljem podmazivanju i izgaranju u motoru. Kad temperatura padne, ti parafini počinju stvarati kristale, koji mogu začepiti ključne sustave motora. Zbog toga se mijenja sastav goriva.

U mnogim dijelovima Europe počela je prodaja tzv. zimskog goriva, a kako je kod nas. Odgovor nam je dala INA:

– Specifikacije kvalitete INA goriva u potpunosti su usklađene s Uredbom o kvaliteti tekućih naftnih goriva. Promjena kvalitete goriva u zimskom razdoblju odnosi se, prije svega, na dizelsko gorivo. Tako tijekom 10. mjeseca točka filtrabilnosti (CFPP) za dizelsko gorivo može biti najviše -10° stupnjeva Celzijusa. U razdoblju od sredine studenoga do kraja veljače točka filtrabilnosti dizelskog goriva može biti najviše  -15 stupnjeva Celzijusa. INA će, kao i do sada tijekom zimskog razdoblja, isporučiti dizelsko gorivo u skladu s važećom regulativom.

Dakle, već sada je dizelsko gorivo prilagođeno niskim temperaturama, a od sredine studenog prilagođava se još ekstremnijim temperaturama. Mnogi će reći da takvih uvjeta više nema u Hrvatskoj, ali iznenađenja su uvijek moguća, u gorskim predjelima, na primjer.