Još nije kasno: U Torinu je odlična izložba posvećena Ayrtonu Senni!

Vrhunska kolekcija vozila, ali i kaciga, odijela i drugih dokumenata prikupljena je u čast sjećanja na brazilskog prvaka

Povodom tridesete obljetnice prerane smrti Ayrtona Senne, Nacionalni muzej automobila u Torinu posvećuje veliku izložbu brazilskom vozaču kako bi dublje proučio dva aspekta njegova života: sportsku povijest prvaka i osobnu priču jednog od najvećih vozača Formule 1. Od ranih karting iskustava do Formule 1, izložba Ayrton Senna Forever prikupila je najznačajnije automobile koje je Senna vozio tijekom svoje karijere.

Izloženi su kartinzi u kojima je nastupao, Van Diemen Formula Fords iz 1981. i 1982., Toleman-Hart s kojim je debitirao 1984., Lotus Renault 97T iz 1985. (godina njegove prve pobjede na Grand Prixu u Estorilu), Lotus Honda 99T Camel iz 1987., McLaren MP4/4 iz 1988. s kojim je osvojio svoj prvi naslov svjetskog prvaka, McLaren Honda MP4/6 iz 1991. (replika), McLaren MP4/7 iz 1992. (posljednja godina tandema McLaren Honda) i konačno Williams Renault FW16 iz 1994.

Senna je imao je dozvolu pilota helikoptera i volio je voziti jet-ski. A njegova se strast odnosila i na dva kotača. Stoga su tu i brojni motocikli. Izložen je i Mercedes 190 E s kojim je pobijedio u utrci održanoj 1984. na Nürburgringu u konkurenciji osstalih vozača F1. Posebno su dirljive naslovnice talijanskog tiska, uključujući izdanje Autosprinta E morto Senna i šokantnu naslovnicu Corriere dello Sport s naslovom Hanno ucciso Senna (Ubili su Sennu), koje podsjećaju na to koliko je Senna bio voljen u Italiji.

Među brojnim izloženim fotografijama, koje su snimili najveći fotografi tog vremena, nalazi se i širok izbor snimaka Angela Orsija, Senninog velikog prijatelja i službenog fotografa. Orsi je čak i posljednji koji je fotografirao Sennu, fotografirajući nesreću u zavoju Tamburello. Neke od tih slika su uništene ili ih časopis još uvijek drži u tajnosti i nikada neće biti objavljene. Rekli bismo – na sreću, jer i samo sjećanje na taj događaj dovoljno je traumatično.

Dakle, svi vi kojima je Ayrton bio u srcu, požurite izložba je otvorena u travnju, a traje do 3. studenog.