Kriminal i jedan sudski predmet: Kolika je u Hrvatskoj kazna za krađu automobila?!

Olakotne okolnosti jednom počinitelju su priznanje, izraženo kajanje, obećanje da više neće činiti nova djela...

Što je krađa? Kazneni zakon taj pojam lijepo opisuje, tko tuđu pokretnu stvar oduzme drugome s ciljem da je protupravno prisvoji. Propisana kazna je zatvorska, do tri godine. Ako je vrijednost ukradene stvari mala, a počinitelj je postupao s ciljem prisvajanja stvari takve vrijednosti, do jedne godine, ukoliko je vrijednost ukradene stvari velika propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. No, zakon propisuje i nešto za što jamačno niste znali, vrati li počinitelj ukradenu stvar oštećeniku prije nego što je saznao da je otkriven, može se osloboditi kazne!

U svjetlu toga treba promatrati i krađe vozila! Tu treba u obzir uzeti  i kazneno djelo teška krađa, ona koja se počini između ostalog, obijanjem, provaljivanjem ili svladavanjem većih prepreka da se  dođe do stvari iz zatvorenih zgrada, soba, blagajna, ormara ili drugih zatvorenih prostorija ili prostora, odnosno na osobito opasan ili osobito drzak način. Statistike govore da su krađe vozila u porastu i to ne samo kod nas. Barata se postotkom od nekih 20% više u odnosu na prošlu godinu. Za dosadašnji period ove godine, podaci govore o prosječnoj mjesečnoj krađi 52 vozila. Dakle, djeluje se i postoje oni koji i znaju i djeluju!

Kako se krade? Mora biti brzo, spretno i uspješno. Sekunde su u pitanju, ne minute, u protivnom, propada akcija! Uglavnom uz uporabu termina kao što su računalni programi, elektroničke naprave, dijagnostički (OBD) sustav, što će reći sustav koji omogućuje dijagnostiku uređaja koji se nalaze u vozilu i sve tako nešto virtualno, prsti, tastatura! Sofisticirana vozila, sofisticirani sustavi, pa  takve i metode i pojmovi, a  što je s kaznama? Čak i kada se počinitelji pronađu, njihove kazne većina oštećenih, tj. onih koji su ostali bez vozila i zdrave pameti kad su ugledali prazan prostor na mjestu na kojem su ostavili metalnog ljubimca, smatra smiješnim! No, zakon kaže što kaže,  a sud mora utvrditi sve relevantne okolnosti. One koje okrivljeniku idu u prilog  kao i  one koje se smatraju otegotnima. No, kako se to „operira i transferira“ i kako se kažnjava za te sofisticirane aktivnosti krađe tuđih vozila, najbolje prezentiraju podaci iz poslovnog životopisa pojedinih okrivljenika detaljno opisanih u sudskim presudama.

Općinski kazneni sud u Zagrebu u predmetu  K-466/22-15 bavio se okrivljenikom koji  je s ciljem neovlaštenog prisvajanja tuđeg osobnog automobila velike vrijednosti, u podzemnoj garaži na razini -1 gdje je na određenom parkirališnom mjestu bio parkiran zaključani osobni automobil istom prišao te na nepoznat način u njega nasilno ušao i otključao ga. Nakon toga je  na centralnu računalnu jedinicu vozila spojio specijalnu elektroničku napravu za kopiranje ključeva preko OBD utičnice, koja se nalazi u kokpitu ispod upravljača, čime je premoštena tvornički ugrađena zaštitu od krađe. Zatim je pored spomenute naprave stavio ključ prazne memorije, tzv. bjanko ključ za to vozilo, u koji je računalnim programom preko elektroničke naprave spojene na OBD   upisao računalne kodove potrebne za stavljanje vozila u pogon. Potom je  tako kodirani ključ za vozilo stavio u za to predviđeno mjesto u kokpitu vozila, startao  motor i vozilo pokrenuo! Time ga je za sebe  i u zajedničku korist sa nepoznatom osobom zadržao, a onda je na navedeno vozilo montirao nepripadajuće švicarske registarske oznake. Dva dana kasnije to vozilo su  sa istaknutim ne pripadajućim švicarskim registarskim oznakama prema ranijem dogovoru s nepoznatom osobom koja im je na neutvrđeni način trebala isplatiti nepoznati novčani iznos, autocestom A3 odvezli do parkirališta ispred benzinske postaje. Tu je  vozilo marke B. s nepripadajućim registarskim oznakama i neoriginalnim kopiranim ključem, u cilju prelaska granice tj. u  drugu zemlju  radu predaje nepoznatom naručitelju, utovareno na priključno vozilo kojeg je vuklo teretno vozilo austrijskih registracijskih oznaka. No na graničnom prijelazu pri graničnoj kontroli policijski službenici su utvrdili da se radi o otuđenom vozilu koje na sebi ima montirane nepripadajuće švicarske registarske oznake.

Ukoliko ste se pitali kako to vozila nestaju, gdje im je odredište te kako do njega stižu, opisana akcija iz sudskog predmeta, potvrdit će vam sve o čemu ste vjerojatno razmišljali ili načuli, osobito po pitanju prelaska državnih granica, nepoznatih naručitelja, a i neophodnih, u pravilu, neidentificiranih pomagača.

Vezano za istog okrivljenika u istom sudskom predmetu utvrđeno je da je on i godinu dana ranije u odnosu na ovu prije opisanu akciju,   zajedno i po prethodnom dogovoru sa ponovno nepoznatom muškom osobom, a radi neovlaštenog prisvajanja tuđeg osobnog automobila velike vrijednosti, prišao parkiranom zaključanom osobnom automobilu, razbio staklo na prednjim lijevim, vozačevim vratima, kroz nastali otvor zavukao ruku i potezanjem ručice za otvaranje vrata otključao  te ušao u unutrašnjost vozila nakon čega je na centralnu računalnu jedinicu vozila kao i u prije spomenutoj akciji, spojio specijalnu elektroničku napravu za kopiranje ključeva preko OBD priključka i tako premostio tvornički ugrađena zaštitu od krađe. Nakon toga  je opet kodirani ključ stavio u za to predviđeno mjesto u kokpitu vozila, startao motor i vozilo. Ista  metoda! No, to vozilo, nije krenulo preko granice,  sakrili su ga u podzemnu garažu gdje su ga pronašli policijski službenici.

Navlas istom metodom, nekoliko dana ranije isti okrivljenik otuđio je još jedno vozilo. Dakle, tuđu pokretnu stvar oduzeo drugome s ciljem da je protupravno prisvoji, a vrijednost ukradene stvari je  bila velika! U konkretnom predmetu, presudom od 24. 8. 2022. obuhvaćena su dakle, tri ukradena vozila, jedan okrivljenik, po zanimanju mehaničar, što mu kod opisanih protupravnih radnji posve sigurno ide u prilog i nikako ne može škoditi. Rukopis, metode, identične: elektronička naprava za kopiranje ključeva preko OBD-a, premošćivanje tvornički ugrađene zaštite od krađe, upis potrebnih računalnih kodova. Tri vozila! Tako i toliko je utvrđeno i obuhvaćeno presudom. Je li ih bilo još? Je li to sve? Sve što nije utvrđeno, dokazano, ne postoji.

Kazna? Tri vozila! Za toliko se zna! Toliko ih je obuhvaćeno ovom presudom! Kazna u konkretnom predmetu? Okrivljenik je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i izrečena mu je uvjetna osuda, izrečena kazna zatvora neće biti izvršena ukoliko okrivljenik u vremenu provjeravanja od četiri  godine ne počini novo kazneno djelo. Sud je smatrao  da je ovakva sankcija odista primjerena vrsti i težini počinjenih djela, a i osobnim svojstvima samog okrivljenika. Olakotno mu je cijenjeno priznanje, izraženo kajanje, obećanje da više neće činiti nova djela, ozbiljno narušeno zdravstveno stanje, kao i činjenica do sada nije osuđivana osoba, dok mu je otegotno cijenjena okolnost pri činjenju ovih djela.