V2G (dvosmjerno punjenje): Očekuje se da baterije električnih automobila budu sastavni dio energetskog sustava!

Eonova analiza naglašava veliki potencijal ove tehnologije

Prema nedavnom istraživanju Eona, električni automobili mogli bi zajedno pohraniti dovoljno električne energije za napajanje 1,75 milijuna domova tijekom dvanaest sati. I nije to samo teorija. U svojoj analizi njemačka energetska grupa se poziva na 166.000 električnih automobila registriranih u Njemačkoj koji su spremni za dvosmjerno punjenje. Dvosmjerno punjenje od vozila do mreže (i suprotno), ili V2G, omogućuje da se baterije parkiranih električnih automobila fleksibilno koriste za apsorbiranje i pohranjivanje viška električne energije u mreži, s jedne strane, a s druge strane, za stvaranje rezerve električne energije za opskrbu mreže ili dome kada je to potrebno. Na taj način električni automobili postaju rezerve energije. Na primjer, električna energija koju proizvodi fotonaponski sustav na krovu kuće, primjerice, pohranjivat će se u bateriji automobila. Električna energija u automobilu parkiranom ispred kuće zatim se šalje u kuću kako bi pokrila energetske potrebe.

– Široko rasprostranjena i široka primjena ove tehnologije trenutno se testira – kaže Filip Thon, direktor Eona, koji zagovara korištenje baterije električnih automobila ne samo za vožnju, već i kao sastavni dio našeg energetskog sustava.

Trenutno oni koji vlastitu energiju proizvode putem fotonaponskih panela imaju najbolje uvjete da iskoriste prednosti tehnologije dvosmjernog punjenja. Tako dobivenu energiju kućanstvo može odmah koristiti, dok se višak energije skladišti u bateriji automobila. Noću, kada se ne stvara sunčeva energija, dom dobiva struju iz baterije električnog automobila. Proizvođači automobila već godinama rade na prijedlozima V2G dvosmjernog punjenja.