Još jedan problem na predstavljanju Teslinog Cybercaba: Robot na promociji nije bio autonoman?!

Očekivanja od Optimusa su također velika...

Prošlotjedni Teslin event u SAD-u trebao je uvjeriti globalnu publiku da Cybercab, autonomni taksi, samo što ne krene u promet, a ako volite druženje moći ćete se prevesti i u Robovanu, s još 19 putnika. Uglavnom, okupljanje Elona Muska i istomišljenika nije osobito impresioniralo ulagače pa je pala vrijednost Teslinih dionica.

No brojna obećanja Elona Muska, koja je sve teže verficirati u stvarnom životu, nisu stala samo na robotiziranim vozilima. Posjetitelje na partyju posluživao je pivom automatizirani robot Optimus, a metalni kauboj čak je i zaplesao u jednom trenutku. Očekivanja od Optimusa su također velika, ali čini se da model na zabavi nije bio samostalan. Naime, izgleda da je Optimusom upravljao čovjek, iza kulisa.

Robert Scoble, AI entuzijast, koji je prisustvovao događaju, objavio je video Optimusa na Twitteru kako toči piće i maše sudionicima. U drugom videu, Scobe pita robota je li autonoman? Stanje automatizacije danas je takvo da su stručnjaci odmah prepoznali da je iza robota ljudski glas i da je autor odgovora čovjek, koji je pomalo zbunjen. Na pitanje je odgovorio da je malo umjetne inteligencije iza njegovih postupaka i komunikacije. Nije baš odgovor koji bi i Elon Musk očekivao.