Španjolske vlasti su odlučile: Mladi vozači neće smjeti voziti u noćnim i ranojutarnjim satima!

Većinu nesreća u noćnoj vožnji u Španjolskoj uzrokuju neiskusni vozači

Novi nositelji vozačkih dozvola neće moći voziti nakon što padne mrak u Španjolskoj. Vlasti kažu da postoji velika vjerojatnost nesreća, posebno kada su u pitanju novi vozači, a procijenjeno je i da postoji veća vjerojatnost vožnje u alkoholiziranom stanju nakon što padne mrak.

Novi podaci iz 2023. pokazuju da se 29% prometnih nesreća u Španjolskoj događa u uvjetima slabog osvjetljenja, što izaziva zabrinutost za sigurnost vozača. Loša vidljivost, umor vozača i veća vjerojatnost vožnje pod utjecajem alkohola neki su od ključnih čimbenika koji pridonose povećanom riziku. Broj smrtnih slučajeva povećao se među nezaštićenim sudionicima u prometu kao što su motociklisti i pješaci. Većinu nesreća u ovoj zemlji uzrokuju neiskusni vozači, otuda i odluka vlasti.

Novi statistički podaci upućuju na potrebu za daljnjim preventivnim djelovanjem kako bi se osigurale sigurnije ceste, posebno u kasnim satima kada su rizici najveći. Vozačima početnicima neće biti dopušteno voziti između ponoći i šest ujutro.