Jedan kruzer zaprepastio je (zdravstvene) inspektore: Mrtva ptica, crvi i insekti u hrani…

Apsolutni negativni rekorder je Hanseatic Inspiration koji je dobio 62 boda tijekom inspekcije u rujnu 2024. godine

Ogromni brodovi za krstarenje koji lutaju svjetskim oceanima zapravo su all-inclusive tematski parkovi koji plove tijekom cijele godine. Oni također mogu biti inkubatori za zarazne bolesti, piše Jalopnik. Neželjeni gosti na kruzerima su, među ostalim, glodavci, crvi i insekti. Brodovi za krstarenje koji plove u SAD-u moraju proći kontrolu Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) dva puta godišnje.

CDC navodi da inspekcije njegovog Vesel Sanitation Programa traju od šest do osam sati, ovisno o veličini broda i broju inspektora koji su prisutni. Program je usmjeren na ublažavanje gastrointestinalnih infekcija na moru. Svaki se brod ocjenjuje na ljestvici od 1-100, pri čemu svaka ocjena od 85 ili niža nije zadovoljavajuća.

Apsolutni negativni rekorder je Hanseatic Inspiration koji je dobio 62 boda tijekom inspekcije u rujnu 2024. godine. U izvještaju stoji:

– Upravljanje zaštitom od štetočina i nadzor bili su krajnje nedostatni i dopuštali su pretjerani ulazak štetočina u područja s hranom. Nekoliko živih i mrtvih insekata, mrtva ptica i živi crvi pronađeni su u raznim dijelovima u kojima je odlagana hrana na brodu. Međutim, dnevnici o borbi protiv štetočina pokazali su da na brodu nisu zabilježeni problemi sa štetočinama.

Da, inspektor je pronašao mrtvu pticu i žive crve u prostoru za hranu. No ovo je ipak najradikalniji primjer. Situacija ipak nije toliko dramatična u prosjeku. Na drugom mjestu, na primjer, sa 86 bodova nalazi se Caribbean Princess, koji je pregledan u ožujku. Inspektori su pronašli muhe na hrani. U izvještaju se navodi:

– Jedna se muha odmarala na kriškama sira i letjela oko drugih nadjeva za hamburgere. Bile su najmanje 3 dodatne muhe u ovom vanjskom prostoru za kuhanje.

Napomene na ostalim spomenutim kruzerima (njih osam) su uglavnom pozitivne, odnosno spominju se tek minimalna odstupanja od higijenskih pravila u kuhinji, serviranju hrane ili održavanju bazena.