Prekretnica u tehnologiji vjetroturbina: Ogromna proizvodnja energije, može izdržati tajfune…

Nedavno otkrivanje 26-megavatne vjetroturbine na moru u pokrajini Fujian označava značajnu prekretnicu za kinesku industriju energije vjetra

Kineska tvrtka Dongfang Electric Corp predstavila je tijekom proteklog vikenda vjetroturbinu od 26 MW u Fuqingu, najveću na svijetu. Turbina uključuje vrhunske tehnologije u ključnim komponentama, uključujući generator, lopatice, ležajeve i elektroničke upravljačke sustave, navodi se. Analitičari kažu da debi ove turbine predstavlja više od tehnološke prekretnice. Naglašava stratešku namjeru Kine da predvodi sektor obnovljive energije i na domaćem i na globalnom nivou.

Ovaj model od 26 MW ključni je proboj u kineskoj industriji proizvodnje vjetroturbina, omogućujući da vjetroturbina uhvati veću brzinu vjetra i izdrži tajfune u istočnim i južnim obalnim regijama. Priobalna vjetroturbina snage može se pohvaliti visinom glavčine od 185 metara i najveća je turbina s najdužim promjerom rotora na svijetu, objavio je Dongfang Electric.

S prosječnom brzinom vjetra od 10 metara u sekundi, jedna jedinica može proizvesti 100 milijuna kilovatsati čiste energije godišnje – dovoljno za opskrbu potreba za električnom energijom 55.000 kućanstava godišnje. Samo time bi se uštedjelo više od 30.000 metričkih tona standardnog ugljena i smanjile emisije ugljičnog dioksida za više od 80.000 tona godišnje, priopćila je tvrtka. Turbina je projektirana s visokom otpornošću na koroziju i ima dvostruki dizajn protiv tajfuna, što joj omogućuje da izdrži ekstremne vjetrove. Prilagođen je za srednju do visoku brzinu vjetra u priobalnim regijama.

Kina ubrzava prijelaz na zelenu energiju. Prema Nacionalnoj upravi za energiju, instalirani kapacitet solarne energije iznosio je približno 750 milijuna kilovata u prvih osam mjeseci 2024., što je 48,8 posto više u odnosu na prethodnu godinu, a instalirani kapacitet energije vjetra porastao je za 19,9 posto na oko 470 milijuna kW.