Velika promjena: U samo četiri godine prepolovit će se cijena baterija za električne automobile!

Prosječna globalna cijena baterija pala je sa 153 dolara po kWh u 2022. na 149 dolara u 2023. godine. Do kraja ove godine, Goldman Sachs Research očekuje da će pasti na 111 dolara

Tehnološki napredak jamči veću gustoću energije baterija, dok cijena sirovina pada. To će igrati značajnu ulogu u snižavanju cijena baterija za električne automobile. Goldman Sachs Research (tvrtka kćer velike investicijske banke) piše to u novom izvještaju. Prosječna globalna cijena baterija pala je sa 153 dolara po kWh u 2022. na 149 dolara u 2023. godine. Do kraja ove godine, Goldman Sachs Research očekuje da će pasti na 111 dolara. Dakle, cijene će nastaviti padati.

– Naši istraživači predviđaju da bi prosječne cijene baterija mogle dosegnuti 80 dolara po kWh do 2026., što predstavlja smanjenje od gotovo 50 posto u odnosu na 2023. godinu. To je razina na kojoj bi električni automobili postigli paritet troškova vlasništva s automobilima na benzinski pogon u SAD-u bez subvencija – piše Goldman Sachs.

Vodeća tehnologija baterija danas je na bazi litija s kemijom nikla kao osnovom. One čine oko 60 posto tržišta. Nakon toga dolazi jeftiniji LFP tip, koji čini oko 35 do 40 posto tržišta. Treća je nova tehnologija natrij-ionskih baterija, koje se proizvode u vrlo malim količinama. Današnje baterije na bazi litija bit će bolje, izdržljivije i jeftinije.

U budućnosti, Goldman Sachs predviđa da će LFP baterije povećeti udio na tržištu.