Dugogodišnji šef Daimler kamiona o električnim vozilima: Cijene goriva mogli bismo podizati 10 centi godišnje!

Daum je rekao da bi povećanje cijene bilo jednostavno rješenje u borbi protiv ugljičnog dioksida

Dugogodišnji šef Daimler kamiona Martin Daum (64) povisio bi cijenu benzina. Tako bi se borio protiv emisija štetnih plinova u prometu. Bivši direktor Daimlera bi svake godine podizao cijenu goriva za deset centi, uz regularno povećanje/smanjenje cijena koja su motivirana stanjem na tržištu naftnih derivata, a svoje je razmišljanje objavio u SWR-ovom video podcastu Zur Sache intensiv.

Daum je rekao da bi povećanje cijene bilo jednostavno rješenje u borbi protiv ugljičnog dioksida koji je štetan za klimu, ali nitko na to neće jer većina građana to vjerojatno ne može prihvatiti. Ako je deset centi previše, može biti i pet centi, ali onda će promjene biti sporije. Prema podacima Saveznog ureda za statistiku, prometni sektor odgovoran je za petinu stakleničkih plinova u Njemačkoj, a emisije CO2 u ovom su sektoru nedavno su čak i porasle.

Menadžer Daimler Trucka ne misli poizitivno o državnom bonusu za poticanje prodaje električnih automobila.

– Protivnik sam subvencioniranja električnih automobila. Promicanje novih tehnologija ima smisla samo u prvoj fazi, gdje se radi o isprobavanju tehnoloških ideja. Trebalo bi ulagati u stanice za punjenje, ceste i proizvodnju energije.

Daum je godinama bio na čelu proizvođača gospodarskih vozila. Na čelu tvrtke od početka listopada je Karin Radström. Daum je član Izvršnog odbora Daimler Truck Holding AG i član Izvršnog odbora Daimler Truck AG.