Mercedes-Benz otvorio važno postrojenje: Moći će reciklirati gotovo sve vrijedne materijale u starim baterijama!

Postrojenje je dizajnirano za preradu 2500 tona baterija godišnje, proizvodeći dovoljno recikliranih materijala za proizvodnju modula za više od 50.000 novih električnih vozila

Mercedes-Benz je ušao u povijest otvaranjem prvog europskog integriranog pogona za recikliranje baterija u Kuppenheimu u Njemačkoj. Ovo postrojenje označava značajan napredak u proizvodnji održivih električnih vozila. Najsuvremenije postrojenje koristi mehaničko-hidrometalurški proces, postižući izvanrednu stopu oporabe vrijednih materijala od 96 posto. Postrojenje je dizajnirano za preradu 2500 tona baterija godišnje, proizvodeći dovoljno recikliranih materijala za proizvodnju modula za više od 50.000 novih električnih vozila.

– Inovativna tehnologija omogućuje nam da povratimo vrijedne sirovine iz baterije s najvećim mogućim stupnjem čistoće – rekao je Jörg Burzer, član uprave odgovoran za proizvodnju u Mercedes-Benz Group.

Revolucionarni proces u postrojenju počinje mehaničkim odvajanjem komponenti baterije, nakon čega slijedi hidrometalurška obrada tzv. crne mase, aktivnih materijala koji sadrže vrijedne metale poput kobalta, nikla i litija. Ovi materijali se zatim rafiniraju do kvalitete baterije za upotrebu u novim električnim vozilima Mercedes-Benz. Mercedes-Benzova tvornica za recikliranje baterija u Kuppenheimu koristi energetski učinkovit hidrometalurški proces, koji radi na do 80°C kako bi se smanjila potrošnja energije i materijalni otpad.

Postrojenje, koje radi na 100 posto zelenu električnu energiju, neto je ugljično neutralno. Na krovu od 6800 četvornih metara smješten je fotonaponski sustav od 350 kilovata.