Rješenje za električna vozila dolazi iz SAD-a: Nova revolucionarna baterija već je poslana proizvođačima automobila!

QuantumScape tvrdi da ćelije B uzorka imaju energetsku gustoću od 800 Wh/L i mogu se napuniti od 10 do 80 posto u samo 15 minuta

Baterije su na neki način sveti gral autoindustrije, barem onog dijela koji je ozbiljno zagrizao u električne automobile. Domet, gustoća energije, brzina punjenja, sigurnost – to su ključne varijable koje će odlučiti tko su pobjednici, a tko gubitnici u industriji. QuantumScape sa sjedištem u Kaliforniji, startup koji planira proizvoditi baterije s čvrstim elektrolitom za električna vozila, započeo je proizvodnju malih količina svojih novih ćelija te će ih uskoro će poslati proizvođačima električnih vozila na testiranje.

Osnovan 2010., QuantumScape proveo je veći dio posljednjeg desetljeća usavršavajući baterije s čvrstim elektrolitom. Veliki napredak dogodio se prije otprilike četiri godine kada je QuantumScape razvio keramički separator, zamijenu za polimerni separator koji se obično koristi u baterijama.

Keramički separator omogućuje zamjenu ugljične ili silicijske anode s litijem. Novi materijal je puno energetski gušći i pohranjuje više naboja u istom volumenu. To je također omogućilo QuantumScapeu da napravi bateriju bez anode budući da litij iz baterije čini anodu pri prvom punjenju. Do kraja 2022. tvrtka je isporučila svoje A0 ćelije automobilskim partnerima i dovršila testiranje s neimenovanim proizvođačem električnih vozila. Tvrtka je objavila da su rezultati bolji od očekivanih te je ubrzo izbacila svoj prvi komercijalni proizvod, QSE- 5.

Ranije u ožujku ove godine, QSE-5 je ušao u fazu testiranja i sada je otvorio put za proizvodnju malih količina stanica B uzorka. Lista sa specifikacijama proizvoda kaže da ćelija za uzorke QSE-5 B ima energetsku gustoću od 21,6 Wh i masu od samo 71,8 grama. QuantumScape je dodao da ćelije B uzorka imaju energetsku gustoću od 800 Wh/L i mogu se napuniti od 10 do 80 posto u samo 15 minuta. Dizajn baterije također jamči veću sigurnost.