Šveđani u važnoj misiji: Rade na učinkovitijim nuklearnim reaktorima!

Novi materijali, koji će izdržati ekstremne uvjete u reaktorima, moraju se testirati u stvarnim uvjetima – što je usporeno zbog nedostataka testnih reaktora

Istraživači s KTH-a (Kraljevski institut za tehnologiju u Štokholmu) rade na razvoju učinkovitije i sigurnije nuklearne energije.

– Sprema se velika promjena igre s tehnologijom četvrte generacije – kaže profesor Pär Olsson.

Istraživanje vodi Pär Olsson, a provodi se u suradnji s nekoliko švedskih tvrtki, uključujući Alleima, Blykalla i Studsvik. Nova tehnologija koristi naprednije rashladne tekućine, što reaktore čini učinkovitijima i omogućuje izvlačenje više energije iz goriva. Istodobno se znatno smanjuje količina nuklearnog otpada.

Današnji nuklearni reaktori koriste vodu za hlađenje, što znači da se može iskoristiti samo mali dio energije u uranovom gorivu. Pored toga, nastaju velike količine dugotrajnog nuklearnog otpada, posebno plutonija. S novom tehnologijom može se iskoristiti veća količina energije u gorivu i značajno smanjenje količine opasnog otpada. Prema Päru Olssonu, uran koji smo već iskopali trajao bi stotinama tisuća godina.

– Ideja je da biste trebali ponovno upotrijebiti nuklearno gorivo – kaže znanstvenik.

Jedna od najvećih prednosti nuklearne energije četvrte generacije je mogućnost izgradnje manjih i fleksibilnijih reaktora, takozvanih malih modularnih reaktora (SMR). Oni se mogu masovno proizvoditi i brže instalirati, što ih čini isplativima i prilagodljivima.

Unatoč velikom potencijalu, istraživanje se suočava s nekoliko izazova. Između ostalog, novi materijali, koji će izdržati ekstremne uvjete u reaktorima, moraju se testirati u stvarnim uvjetima – što je usporeno zbog nedostataka testnih reaktora. Istraživački rad otežan je i zbog demontaže istraživačke infrastrukture u zapadnom svijetu. Stoga, Rusija ima najbolji testni toranj na svijetu, ali istraživačka suradnja s tom zemljom trenutno je nemoguća.