Postavljen novi rekord u bežičnom prijenosu podataka: Devet puta brže od 5G mreže!

Nova tehnologija bežičnog prijenosa podataka postigla je rekordnu brzinu od 117 gigabajta u sekundi. To je 9380 puta brže od prosječne brzine u 5G mreži

U Velikoj Britaniji, trenutna prosječna brzina u 5G mreži je 100 megabita u sekundi (Mb/s). Znanstvenici s University College London (UCL) nedavno su s novom tehnologijom bežičnog prijenosa podataka postigli brzinu od 938 gigabita u sekundi (Gb/s) u frekvencijskom spektru od 5 do 150 gigaherca (GHz). Podaci su tako prenošeni oko 9380 puta brže od prosjeka postignutog u 5G mreži. Kako objašnjavaju znanstvenici, u bežičnim mrežama podaci se obično prenose putem radiovalova u uskom frekvencijskom rasponu. Wi-Fi i trenutni standard mobilne komunikacije 5G pretežno koriste niske frekvencije ispod 6 GHz. Međutim, zagušenje u ovom frekvencijskom području ograničava brzinu.

Prema publikaciji u časopisu The Journal of Lightwave Technology, istraživači pod vodstvom dr. Zhixin Liua slali su informacije preko puno šireg raspona radio frekvencija. Po prvi put spojili su optičku i radio tehnologiju. U budućnosti bi učinkovitije korištenje bežičnog spektra trebalo pomoći u ispunjavanju sve veće potražnje za kapacitetom i brzinom mobilnih podataka.

Nova tehnologija prijenosa podataka koristi inovativan pristup koji kombinira postojeće elektroničke komponente s fotonikom. Sustavi elektroničkog prijenosa podataka najbolje rade u frekvencijskom rasponu od 5 do 50 GHz, dok fotonika, koja koristi svjetlost za generiranje radijskih informacija, najbolje funkcionira u rasponu od 50 do 150 GHz. Kako bi generirali emitirane signale, istraživači su kombinirali elektronički digitalno-analogni odašiljač signala s odašiljačem radio signala koji se temelji na svjetlosti. To im je omogućilo korištenje frekvencijskog raspona od 5 do 150 GHz.