Procjene njemačkog ministarstva prometa: 2040. je godina, pada udio automobila, raste željeznica!..

Ova predviđanja nisu zabava dokonih statističara, nego je iza svega ozbiljna računica

Promet u Njemačkoj nastavit će rasti u nadolazećim godinama. Vidljivo je to iz opsežne prognoze prometa za 2040. godinu koju je predstavilo Federalno ministarstvo prometa, njmačko naravno.

– Kako bismo spriječili prometni infarkt u budućnosti, moramo nastaviti djelovati odlučno i ulagati u sve načine prijevoza – rekao je ministar prometa Volker Wissing (FDP), piše Der Spiegel.

Kamion će i u narednim godinama ostati dominantno prijevozno sredstvo za prijevoz robe, a automobil će biti najkorištenije sredstvo za prijevoz putnika. Prema prognozi, cestovni će teretni promet porasti za 34 posto u odnosu na 2019. Željeznički teretni promet stoga će rasti jednako snažno. Međutim, samo petina robe trenutno se prevozi željeznicom. Savezna vlada želi taj udio povećati na četvrtinu do 2030. godine.

Prema prognozi, značajno će porasti i putnički prijevoz, za osam posto, na više od 1,3 milijarde putničkih kilometara 2040. godine. Najveći udio u tom rastu imaju željeznice. Očekuje se da će željeznički prijevoz putnika do tada porasti za 60 posto, a zračni za 30 posto. Za cestovni promet se, pak, očekuje pad od jedan posto.

Automobili i motocikli ostat će daleko najpopularnije prijevozno sredstvo u Njemačkoj.  S njima će se prazliti ukupno dvije trećine ukupne kilometraže, nastavio je BMDV. No, prema najavama, to je veliki pad sa sadašnje tri četvrtine ukupne kilometraže. Takav odmak od automobila još nije zabilježen u Njemačkoj, tvrde autori studije.

Prethodna prognoza odnosila se na 2030. godinu i datira iz 2014. godine. Ova predviđanja nisu zabava dokonih statističara, nego je iza svega ozbiljna računica. Na temelju tih scenarija savezna vlada sada preispituje planove za proširenje infrastrukture, takozvane planove potražnje za pojedinačne načine prijevoza cestom, željeznicom i vodom.