Pomicanje sata: Ozbiljne statistike pokazuju da tijekom zimskog računanja vremena više stradavaju pješaci!

Budući da ranije pada mrak, vozači često prekasno vide pješake

U razdoblju nakon uvođenja zimskog računanja vremena u prometu je 77 posto više poginulih ili teško ozlijeđenih pješaka. To pokazuje analiza belgijskog prometnog instituta Vias. U poslijepodnevnim satima mrak dolazi ranije. Zimsko vrijeme je i vrijeme kada se povećava broj dana s lošim vremenom, a za sigurnost na cestama pomicanje sata donosi dodatne rizike, posebice za pješake.

U listopadu i studenom, kada se još uvijek moramo priviknuti na zimsko računanje vremena, u Belgiji je 35 posto više nesreća u kojima sudjeluju pješaci u poslijepodnevnoj špici. To je vidljivo iz Viasove analize prometnih nesreća između 2014. i 2023. Naime, u tom periodu broj teško ozlijeđenih i poginulih među pješacima porastao je čak za 77 posto.

– Ne samo da ima više nesreća, one su i 31 posto ozbiljnije. Imamo 110 smrtnih slučajeva i teških ozljeda na 1000 nesreća u listopadu, u usporedbi sa 144 poginula i teško ozlijeđena na 1000 nesreća nakon pomicanja sata u studenom – kaže glasnogovornik Viasa, Stef Willems. Budući da ranije pada mrak, vozači često prekasno vide pješake te kasne s reakcijom. Naravno, zimi ranije pada mrak, nije to samo zasluga novog računanja vremena, ali i ne treba zanemriti i tu komponentu!