Prozori koji otklanjaju buku čak i kada su otvoreni

Aktivni sustavi za uklanjanje buke ne samo da blokiraju zvuk, nego i aktivno "otkazuju" zvuk emitiranjem suprotnih zvučnih valova. Ovi uređaji aktivno slušaju dolaznu buku putem ugrađenog mikrofona, a zatim algoritmi analiziraju valni oblik i generiraju invertiranu verziju koju zvučnici reproduciraju

Možda ne mislite na zagađenje buke kao značajan problem, ali Svjetska zdravstvena organizacija, Centri za kontrolu bolesti i istraživači širom svijeta upozorili su na potencijalne učinke na sluh i opće zdravlje. Previše buke može potaknuti povećanje krvnog tlaka i otkucaja srca te može uzrokovati poremećaje spavanja i smanjenje kvalitete života – da ne spominjemo da je to stvarno neugodno.

Naravno, većina vanjske buke dolazi kroz prozore, pa da biste mogli riješiti problem samo ako nemate prozore. Ali nitko ne želi živjeti u špilji, a da ne spominjemo mnoštvo prednosti koje dobivate od izloženosti prirodnom svjetlu. Uvijek biste mogli kupiti dodatne gusto zvučno izolirane prozore, ali postoji još jedan problem: oni moraju biti zatvoreni ako želite da oni zapravo blokiraju zvuk. Zato je tim istraživača iz Singapura pogledao tehnologiju koja otkazuje buku kao moguće rješenje.

Aktivni sustavi za uklanjanje buke ne samo da blokiraju zvuk, nego i aktivno “otkazuju” zvuk emitiranjem suprotnih zvučnih valova. Ovi uređaji aktivno slušaju dolaznu buku putem ugrađenog mikrofona, a zatim algoritmi analiziraju valni oblik i generiraju invertiranu verziju koju zvučnici reproduciraju. Kad se dva zvuka konvergiraju, suprotni zvučni valovi međusobno se poništavaju u fenomenu poznatom kao destruktivno uplitanje. Ironično, aktivni uređaj za otkazivanje buke tehnički proizvodi više buke – samo proturječi vanjskoj buci koju ne želite čuti, stvarajući tišinu.