Europljanima sve draži električni automobili

Veliko istraživanje pokazuje da građani sve više žude za alternativnim oblicima transporta i da žele da oni jednoga dana postanu dominantni

Vrijeme je neizvjesnosti, dizelaši postaju omraženi poput dosadnog komarca koji vas budi noću zujanjem i ubodima. Benzince se pokušava spojiti s električnim pogonom u formi hibridnog pogona, a iz vrata su i autonomni automobili s kojima pak nitko ne zna kada će doista na europske ceste. Neki insajderi iz automobilske industrije kažu nikada u Europi neće biti automobila s potpunom autonomijom i može se očekivati njihova eksploatacija tek na autocestama. Nipošto u zakrčenim gradskim središtima. No, jedno je sigurno: električna energija nova je zvijezda u svijetu automobila. Svi pripremaju vozila na struju, svi se trude ne zakasniti na veliki party koji će trajati u dvijetisućedvadesetima, kako se čini, zlatnoj epohi elektrovozila (do nekog novog trenda). Organizacija Transport & Environment provela je istraživanje devet europskih država (Belgija, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Mađarska, Italija, Poljska, Španjolska i Švedska) s ciljem da dođe do odgovora na pitanja o popularnosti električnih vozila.

Tako je 40 posto građana izjavilo da će im sljedeći automobil koji će kupiti ili uzeti na leasing biti električni (čak 48 posto Talijana i Španjolaca to tvrdi). Trećina ispitanika je izjavila da će kupiti električni automobil ili automobil na gorive ćelije vodika. Čak 62 posto misli da proizvođači automobila ne čine dovoljno kako bi unaprijedili prodaju električnih vozila marketinškim alatima, cijenama i ponudom. Najveća barijera je, naravno, visoka cijena. Drugi problem, a tako misli 38 posto, jest dostupnost punionica. Znate i sami, u nas možete proći i stotine kilometara prije nego što naiđete na punionicu, a dotad vas posljedično oblijeva hladan znoj i roje se crne misli: hoće li pasti sistem, hoće li auto ostati bez struje?! Upravo je to bilo jedno od pitanja u istraživanju i, zanimljivo, tek 12 posto Europljana tu nervozu zbog autonomije električnih automobila smatra važnom. Za kraj, četvrtina ispitanika ne bi imala ništa protiv toga da od 2030. godine svi automobili na cestama moraju biti s nultom emisijom ispušnih plinova.