Riblje polpete na pireu od boba s umakom od škampi
Sastojci za 4 osobe
File bijele ribe 60 dag
Maslinovo ulje 1,5 dl
Krušne mrvice 2 žlice
Pire od boba
Bob 50 dag
Krumpir 10 dag
Sol i papar
Umak od škampi
Glave škampi 50 dag
Luk crveni pola glavice
Češnjak 2 režnja
Maslac pola žlice
Med mala žlica
Mrkva 1 mala
Maslinovo ulje 1 žlica
Sol i papar
Priprema
1. Ribu očistite od kože i sitnih kostiju, narežite na sitne kockice, začinite s malo limunova soka, solju i paprom.
2. Dodajte malo krušnih mrvica da povežu smjesu i ispecite na tavici male polpete. Za pire bob kratko prokuhajte i ogulite od kožice.
3. Krumpir ogulite, narežite na ploške i kuhajte s bobom u malo vode. Usitnite ručnim mikserom ili blenderom te začinite maslinovim uljem, solju i paprom.
4. Za umak na tavici na malo maslinova ulja prepecite glave i ljuske škampi, dodajte na ploške narezani luk, mrkvu i češnjak pa kad sve zažuti, zalijte prošekom i ribljim temeljcem. Kuhajte 60 minuta da se reducira. Procijedite, dozačinite solju i paprom te na kraju dodajte malo maslaca.
Savjet: od glava škampi možete napraviti i prah. Osušite ih u pećnici na 40 stupnjeva Celzijevih pa usitnite u blenderu. Takav prah potpuno promijeni okus rižota ili tjestenina.