Najbolje je s umakom od škampi

Uz malo više truda do sjajnog gastronomskog užitka - tako bismo najbolje opisali ovo jelo
Riblje polpete na pireu od boba s umakom od škampi

Sastojci za 4 osobe

File bijele ribe 60 dag

Maslinovo ulje 1,5 dl

Krušne mrvice 2 žlice

Pire od boba

Bob 50 dag

Krumpir 10 dag

Sol i papar

Umak od škampi

Glave škampi 50 dag

Luk crveni pola glavice

Češnjak 2 režnja

Maslac pola žlice

Med     mala žlica

Mrkva 1 mala

Maslinovo ulje 1 žlica

Sol i papar

 

Priprema

1. Ribu očistite od kože i sitnih kostiju, narežite na sitne kockice, začinite s malo limunova soka, solju i paprom.

2. Dodajte malo krušnih mrvica da povežu smjesu i ispecite na tavici male polpete. Za pire bob kratko prokuhajte i ogulite od kožice.

3. Krumpir ogulite, narežite na ploške i kuhajte s bobom u malo vode. Usitnite ručnim mikserom ili blenderom te začinite maslinovim uljem, solju i paprom.

4. Za umak na tavici na malo maslinova ulja prepecite glave i ljuske škampi, dodajte na ploške narezani luk, mrkvu i češnjak pa kad sve zažuti, zalijte prošekom i ribljim temeljcem. Kuhajte 60 minuta da se reducira. Procijedite, dozačinite solju i paprom te na kraju dodajte malo maslaca.

Savjet: od glava škampi možete napraviti i prah. Osušite ih u pećnici na 40 stupnjeva Celzijevih pa usitnite u blenderu. Takav prah potpuno promijeni okus rižota ili tjestenina.