Ne poštujemo razmak između vozila!

Rezultati su loši jer većina vozača iz nekog razloga vozi preblizu automobilu, autobusu ili kamionu ispred njih. Pravilo dvije sekunde se ne poštuje, a zbog toga su česte i prometne nesreće. Na jednom mjestu gdje smo mjerili 204 vozača nije poštivalo predviđeni razmak, a samo 114 jest

Vozite li deset metara od drugog vozila pri brzini od 80 km/h vjerojatno nećete biti kažnjeni, ali tada svjesno ulazite u rizik. Vozilo ispred vas može naglo zakočiti, možda ćete baš u tom trenutku posegnuti za funkcijskom tipkom u automobilu i svrnuti pogled s ceste. Premalen razmak i prekasna reakcija kobna su kombinacija te je posljedica neizbježna prometna nesreća s velikom materijalnom štetom i, uz mnogo sreće, samo s lakšim ozljedama. Dodajte tim faktorima klizav kolnik te će vam brzina kojom ćete udariti vozilo ispred sebe samo rasti jer vam kočenje neće mnogo pomoći.

Staro je pravilo da biste od vozila ispred sebe morali voziti na udaljenosti od dvije sekunde. Koliko su dvije sekunde u metrima? To varira ovisno o brzini kojom vozite. Upravo smo zbog učestalog ponavljanja nesreća u kojima je krivac premalen razmak između vozila odlučili provesti terensko istraživanje na dvije ceste Zagrebačkoj koja od Velike Gorice vodi do Zagreba te Ulici kneza Branimira u Zagrebu.

U prvom slučaju smo pratili promet na 1000 metara od križanja Zagrebačke ulice s Ulicama Rudolfa Fizira i Vukomeričke gdje je dopuštena brzina 80 km/h. To je lokacija ispred nadovožnjaka ispod kojeg prolazi željeznička pruga. Odredili smo tu udaljenost kako bi vozila koje kreću na semaforu iz smjera Velike Gorice (Zagrebačka ulica) imala dovoljno vremena i prostora da ubrzaju i postignu razmak od dvije sekunde. Pratili smo samo vozila koja su dolazila sa semafora iz smjera Velike Gorice i ona koja su dio kompaktne kolone. Izračunali smo da bi pri 80 km/h dvije sekunde bile 44 metra. Postavili smo uz cestu markere sa zonom od 44 metra i nakon prolaska prvog vozila mjerili je li drugo vozilo unutar te zone ili izvan nje.

U sat vremena izmjerili smo 318 situacija za koje smo mogli objektivno procijeniti jesu li vozila unutar zadanih gabarita od 44 metra ili izvan njih. Rezultati su loši, a mogli bismo reći i porazni. Naime, u 204 situacije razmak je bio manji od 44 metra, a tek u 114 situacija taj je razmak bio veći.

Isto smo mjerenje ponovili na Ulici kneza Branimira, točno na skretanju u Ulicu Dragojla Kušlana – 400 metara od raskršća Svetice. Na ovoj cesti je ograničenje brzine 60 km/h. Dali smo dovoljno mjesta automobilima da naprave propisan razmak od dvije sekunde, odnosno 33 metra. U sat vremena izmjerili smo 372 situacije i podjednako loše rezultate. Preblizu drugom vozilu bilo je 246 vozača, a tek je njih 126 održavalo predviđeni razmak.

Što nam govori ovo terensko istraživanje? Naši vozači nerijetko ne shvaćaju koliko je razmak između vozila važan u cestovnom prometu. Mnogi su požalili što se nisu pridržavali pravila. Nerijetko su posljedice lakše prometne nesreće u kojima nema težeg ozljeđivanja, ali su zato materijalne posljedice velike. No ima i nesreća s teškim posljedicama za zdravlje sudionika.

Stoga vam preporučujemo da odbrojavate te dvije sekunde od vozila ispred vas. Nađite neki marker na cesti koji će vam pomoći da u vožnji to učinite. Držite pravilan razmak od vozila ispred vas. Ta molba dobit će još više na vrijednosti kad ceste namoči kiša ili kad se na našim prometnicama pojavi snijeg s poledicom. Tada razmak između vozila povećajte jer se produžuje i put kočenja. Pridržavajte se razmaka i sigurno ćete biti sigurniji u prometu, kako za sebe, tako i za druge sudionike.