Juneća rebrica u bijelom vinu s njokima
Sastojci za 4 osobe
Juneća rebra 0,80 kg
Mrkva 0,20 kg
Korijen celera 0,10 kg
Crveni luk 0,15 kg
Suncokretovo ulje 2 žlice
Bijelo vino 0,10 l
Timjan 2 grančice
Sol i papar po želji
Njoki
Krumpir 0,30 kg
Oštro brašno 0,12 kg
Jaje 1 kom
Sol po želji
Priprema
1. Zamolimo mesara da nam ispili kosti da ne budu prevelike te ih nožem odvojimo svaku za sebe.
2. U loncu na malo ulja prepečemo rebrica sa svih strana i izvadimo van.
3. U lonac dodamo sitno sjeckani luk, naribani korijen celera i mrkvu narezanu na dugačke deblje rezance. Pirjamo dok se ne zarumeni, vratimo meso, podlijemo bijelim vinom, dodamo timjan i uz podlijevanje s malo vode pirjamo na laganoj vatri oko 2 sata dok meso ne omekša te serviramo uz njoke.
4. Za njoke skuhamo krumpir u ljusci te protisnemo pa u pire dodamo sol, brašno i jaje. Zamijesimo rahlo tijesto i izrežemo u njoke te skuhamo u slanoj vodi.