Solarna boja može promijeniti vaš dom u čisti izvor energije

Nova boja navodno može stvoriti vodikovo gorivo iz kombinacije vlažnog zraka i sunčeve energije. Dodatna prednost je da bi mogla čak stvarati energiju i u područjima koja nemaju dovoljno sunčeva svjetla da napajaju solarne ćelije. Tvar će biti dovoljno jeftina za proizvodnju za široku uporabu za, pretpostavlja se, pet godina

Kako napajati svoj dom? Većina nas ima žice spojene na elektranu. Neki imaju solarne ploče. Možda neki od vas imaju vjetrenjaču ili stvarno jakog i mišićavog hrčka koji vrti kotač priključen na generator. Ali u budućnosti, neograničena moć može biti jednostavna. Dovoljan će biti svježi sloj boje na vašoj kući. Možda zvuči kao fantazija, ali tim znanstvenika na Sveučilištu RMIT u Melbourneu, Australija, je na dobrom putu da to pretvore u stvarnost.

U današnjem potrazi za čistom obnovljivom energijom, svaki se materijal razmatra u nadi da će se moći iskoristiti kao sutrašnji energetski resurs. Dr. Torben Daeneke je s timom sa RMIT sveučilišta nedavno je predstavio novu vrstu boja od sintetičkog molibdenskog sulfida. Tvari u boji djeluju poput poluvodiča koji prisiljava molekule vode da se podijele u vodik i kisik. Također djeluje poput silikagela. Miješana s česticama titanovog oksida – bijele čestice koje se već koriste u svakodnevnoj kućnoj boji – nova boja navodno može stvoriti vodikovo gorivo iz kombinacije vlažnog zraka i sunčeve energije. Dr. Daeneke ima velike nade za novu boju, i to s pravom, budući da bi prosječni zid od opeke mogao pretvoriti u energetsku žetelicu. Boja se može koristiti u različitim okruženjima. U toplim, suhim klimatskim područjima, čak bi mogla apsorbirati obližnju morsku ili oceansku paru kako bi je pretvorila u energiju.

Dodatna prednost je da bi mogla čak stvarati energiju i u područjima koja nemaju dovoljno sunčeva svjetla da napajaju solarne ćelije. Tvar će biti dovoljno jeftina za proizvodnju za široku uporabu u bliskoj budućnosti (Daeneke procjenjuje 5 godina). U teoriji, kada ste spremni napraviti “facelift” vašeg doma, možete istodobno bez dodatnih napora stvoriti i vlastiti izvor energije.