Proceduru ne možete prevariti

Varanje na alkotestiranjima gotovo je nemoguće. Bolje je odustati od toga

Ovdje je riječ o isprikama, tj. prigovorima kojima se u prekršajnom postupku s uspjehom žele osporiti djela koja se vozačima stavljaju na teret. Svrha je uvijek pod svaku cijenu izbjeći kaznu i kažnjavanje, osobito ako je riječ o oduzimanju vozačke dozvole. Ostanak bez vozačke dozvole ulazi u kategoriju najbolnijih posljedica počinjenja prometnog prekršaja. Emocionalno su i egzistencijalno ekstremno jake spone između vozača i vozačke dozvole. Nije rijetko da ljudi koji se mogu pohvaliti impozatnim brojem doživljenih godina kažu kako se živima osjećaju dok imaju vozačku. Za neke živjeti znači biti neovisan u upravljanju samostalnim vozilom i vlastitim životom.

Najlakše se bez vozačke dozvole ostaje zahvaljujući puhanju, tj. alkotestiranju. Alkometar! Ta sprava, odnosno rezultat koji nemilosrdno, izdajnički pokazuje doista zna zagorčati život. Ne čudi stoga što se neviđena kreativnost iskazuje upravo kod pokušaja da se po cijenu osobnog sramoćenja ospori rezultat alkotestiranja. Utjecaj nikotina na alkotestiranje. Uočiti treba razliku između domišljatosti i lukavosti s jedne strane te blamaže pri osporavanju vlastite krivnje s druge. Nije to isto! Svi smo se susreli s pojedincima koje bez grižnje savjesti možemo nazvati ekspertima opće prakse za sva pitanja koja more čovječanstvo. Takvi, pozivajući se na osobno iskustvo, jamče da upravo točno određeni prigovor na točnost alkotestiranja 100% jamči uspjeh. Spas od kažnjavanja i uzimanja vozačke. Međutim, nemojte slušati sve i svakog. Nemojte biti naivni, neki savjeti jednostavno ne piju vodu. Ne prolaze. 

Ono što je bitno znati rekao je Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske u svojoj odluci  Pž-2106/16, od 7. lipnja 2017. Doslovno je naveo kako konzumiranje nikotina neposredno prije izvršenog alkotestiranja ne utječe na rezultat mjerenja. Istaknuto je u predmetnoj odluci kako su posve paušalno i neargumentirano izneseni žalbeni navodi okrivljenika da je alkotestiranje izvršeno odmah po zaustavljanju te da je okrivljenik pušio pa da nije prošlo potrebnih 15 minuta, zbog čega rezultat alkotestiranja nije točan. Naime, ove tvrdnje okrivljenika nemaju potvrdu u službenim uputama i upozorenjima proizvođača mjernog uređaja kojim je obavljeno ispitivanje, prema kojima do pogrešnih i netočnih rezultata mjerenja može doći ako se mjerenje vrši prije nego što protekne najmanje 15 minuta od zadnje konzumacije alkohola, ako u ustima ispitanika ima stvarnih ostataka alkoholnih ili aromatičnih pića, kao i uslijed uporabe alkoholnih sprejeva za usta, lijekova i kapi te ako se mjerenje vrši neposredno nakon podrigivanja ili povraćanja. Prema tome, jasno je da nema nikakvih službenih upozorenja proizvođača mjernog uređaja o tome da bi konzumiranje nikotina neposredno prije izvršenog alkotestiranja moglo prouzročiti pogrešan i netočan rezultat. Pametnom dosta!