Vjerovali ili ne: Harley-Davidson također prelazi na struju

Električni Harley stiže 2019. godine, a kompanija zasad skriva sve važne specifikacije poput performansi i dosega

Iako još nisu predstavili specifikacije najavljenog modela, u Harley-Davidsonu su nakon pune četiri godine govorkanja odlučili da će tijekom ovog tjedna predstaviti svoj električni model na Milanskom motociklističkom showu. Električni Harley stiže 2019. godine, ali kompanija zasad skriva sve važne specifikacije poput brzine, dometa i punjenja. Zna se da će model zadržati ime LiveWire koje je korišteno dok je još bio samo prototip. Zato mu je izgled osvježen i dizajnerski upotpunjen i izgleda onako kako bi i trebao izgledati Harley na izmaku druge dekade 21. stoljeća.

Ovaj model mogao bi proizvođaču pružiti dobrodošlu pomoć u vremenima kad se motociklistička industrija poprilično muči još od financijske krize 2008. godine. Harley-Davidson je posebice osjetio tu krizu jer je radi nje pretrpio višestruke gubitke  i morao otpuštati radnike. 

Originalni prototip mogao je dostići 100 km/h za manje od četiri sekunde te je imao domet oko 90 kilometara u ekonomičnom modu vožnje.  Oba podatka trebala bi nabujati u proizvodnoj verziji, posebice domet, jer konkurentni električni motocikli iz tvornica poput Zero Motorcycles s lakoćom prelaze brojku 160 kilometara autonomije. Kompanija je neko vrijeme pokušavala proboj s idejom električnog modela uključujući investiranje u neuspješan start-up Alta Motors te joj sada možda više nego ikada prije treba uspješan model.