Veliki novac i moderna znanost za nikad duži vijek trajanja

Luka Modrić u 34. godini igra izvrstan nogomet, a njegov vršnjak, košarkaški superstar LeBron James nosi Los Angeles Lakerse

Kada je ljetos prelazio u Juventus, samo su se rijetki pitali je li pametno platiti 105 milijuna eura odštete Realu, i još više za plaću tijekom 4-godišnjeg trajanja ugovora, nogometašu koji je 5. veljače navršio pune 33 godine. Onda je krenula nova sezona, Christiano Ronaldo je jednakim intenzitetom nastavio sjati i u novom dresu, te danas više nitko ne spominje njegovu dob. Uostalom, samo nekoliko dana uoči posljednjeg finala Lige prvaka, Portugalac je u kamere španjolske tv-postaje El Chiringuito izjavio kako se ‘osjeća kao da mu je tijelo na razini 23-godišnjaka, te da planira nastaviti igrati do 41. godine.’

Vrhunski sport – aplicirana znanost

Još ljepši primjer sportske dugovječnosti pronalazimo u Ronaldovom vršnjaku, bivšem mu suigraču u Madridu i kapetanu Vatrenih Luki Modriću, iza kojeg je nezaboravno ljeto. Naime, u razmaku od samo dva mjeseca, briljantni hrvatski reprezentativac prvo je proglašen najboljim igračem SP-a, potom Europe i na kraju Svijeta. I on također s 33 godine na leđima. Dodamo li ovom dvojcu fantastičnog Argentinca Lea Messija, koji je 24. lipnja navršio 31 godinu i koji izgleda kao da bi još barem 10 godina mogao dominirati zelenim travnjacima, jasno je da danas vrhunski nogometaši traju duže nego ikada.

Razloge produžene vitalnosti spomenute trojke, ali i brojnih drugih sportaša (ponajbolji košarkaš svijeta LeBron James također ima 33 godine), potražili smo kod našeg uglednog doktora Zorana Bahtijarevića.

– Prije svega, bitno se povećala svijest o naporima kojima je izložen mladi organizam za vrijeme profesionalnog, osobito vrhunskog sporta. Također, u zadnjih 20-ak godina ekstremno su napredovali medicina i fiziologija sporta, ali i sve znanosti vezane uz sport. U današnjem nogometu uspjeh više nema nikakve veze sa slučajnim amaterskim pričama, već je to logičan ishod ogromnih ulaganja u sve sportske znanosti, uključujući i medicinu.

Liječnik hrvatske nogometne reprezentacije i bivši v.d. ravnatelja Klinike za dječje bolesti Zagreb naglašava kako s jedne strane često čitamo koliko Ronaldo, Messi ili Modrić zarađuju, no isto tako je nesporno koliku dobit donose svojim klubovima.

– Zbog njih će samo jedan sponzorski ugovor njihovim klubovima donijeti nevjerojatan novac, pa kao liječnik, na žalost, moram reći da je osnovni pokretač takvih razmišljanja novac. Svi žele da Christiano, Leo ili Luka igraju što duže, prvenstveno zbog ljepote nogometa jer se radi o istinskim virtuozima, ali, budimo iskreni, i poradi novca. Rezultat toga su značajne promjene u načinu treninga, kondicijskim pripremama, prehrani… zbog čega moderni vrhunski sportaši danas tek u svojim 30-im godinama dosežu maksimum. Dakle, dodamo li njihovom psihičkom iskustvu i mentalnoj zrelosti sada i tu komponentu fizičke spremnosti, dobit ćemo istinske superstarove.

U jednog sportaša investicija i pola milijarde eura

Doktor Bahtijarević će napola u šali kazati kako se prije 30-40 godina igralo gotovo na ‘ispadanje’, jer oni koji su tada doživjeli npr. ozljedu prednjih križnih ligamenata, mogli su u pravilu zaključiti karijeru.

– Danas moderna medicina, pogotovo sportska, zbog ogromnih investicija koje u samo jednog sportaša mogu dosegnuti i pola milijarde eura, čini baš sve da se taj novac vrati onome tko ga je uložio. Kombinacijom svega navedenog došli smo do realnosti u kojoj karijera sportaša više ne završava s 28 ili 29 godina, već i s 35 godina može igrati na najvišoj razini, a ponekad može biti konkurentan i sa 40.

Jedan od njih je i Tom Brady, premda će na spomen legendarnog 41-godišnjeg quarterbacka New England Patriotsa (koji je najavio da bi mogao igrati do 50. godine), naš sugovornik povući ručnu.

– Nemojte me pogrešno shvatiti, ali mislim da je teško usporediti 90 ili čak 120 minuta paklenog tempa u derbijima Lige prvaka s utakmicama NFL-a, koje nekad znaju trajati i po četiri sata, ali s velikim pauzama i brojnim izmjenama. Modrić dva puta tjedno pretrči 10-12 km u visokom tempu, dok je Brady dodavač koji u svojem perimetru od četiri koraka s godinama može biti samo bolji, iskusniji, pametniji, precizniji i kvalitetniji. Zato bih se puno radije koncentrirao na Rogera Federera, koji u 38. godini bez problema četiri sata trči na suncu i igra tenis s velikim ‘eksplozijama’. Ovaj izvanredno izdržljivi Švicarac je po meni primjer pametno treniranog i vođenog sportaša.

Modrić trenira i na godišnjem odmoru

Ukratko, doktor Bahtijarević tvrdi da oni sportaši koji nemaju visoku razinu svijesti i koji ne shvaćaju da je njihovo tijelo zapravo sredstvo za rad, danas ne mogu uspjeti, jer iza velikih Modrićevih uspjeha stoji samo 10% talenta i čak 90% rada.

– Kapetan Vatrenih svaki dan trenira čak i na godišnjem odmoru, pa kod sportaša s takvom sviješću samo o njima samima ovisi koliko će trajati. Ili pogledajte npr. Ivicu Olića, koji danas izgleda bolje nego prije 10 godina i koji se odgovornije ponaša prema svojem tijelu nego mnogi mladi profesionalni igrači, i to zato što ulaže u sebe. Luka je u 34. godini na vrhuncu karijere i želim mu da potraje što duže, pa mi je zato tim više žao što se Mario Mandžukić oprostio od reprezentacije već u 33. godini. Međutim, isto tako je činjenica da ne možete pobjeći od godina, zbog čega na vijek trajanja sportaša utječu genetika i materijal od kojeg ste stvoreni.