Koje naslove izabrati na Inerliberu?! Naše preporuke!

Publicistika, romani, poezija, mnogo je novih izdanja na ovogodišnjem sjamu knjiga u Zagrebu

Knjigoljupcima je pet dana Interlibera u studenome tradicionalno vrijeme radosti, kada u paviljone 5 i 6 Zagrebačkog velesajma hodočaste s brižno pripremljenima popisima knjiga koje žele kupiti, a vraćaju se punih vrećica i s onim naslovima koje nisu planirali u kućnoj biblioteci. Ove godine Interliber traje od 13. do 18. studenog i očekuju vas puni štandovi više od 300 izlagača. Za vas smo odabrali deset novih naslova koji izlaze za Interliber. Dakle preporučujemo vam:

Yuval Noah Harari: 21 lekcija za 21. stoljeće
(Fokus)

Izraelski povjesničar dobio je hrvatske čitatelje knjigama „Sapiens: Kratka povijest čovječanstva“ i „Homo Deus: Kratka povijest budućnosti“, a sada zaranja u sadašnjost. Zašto je liberalna demokracija u krizi? Vraća li se Bog? Sprema li nam se novi svjetski rat? To su samo neka od pitanja na koja ovaj svjetski poznati znanstvenik pokušava dati odgovor kroz 21 lekciju za 21. stoljeće.

 

Walt Whitman: Demokratski vidici
(Sandorf)

Slavni američki pjesnik Walt Whitman u svom najznačajnijem proznom djelu, esejističkom spisu Demokratski vidici iz 1871. kritizira industrijsku revoluciju i prethodnike modernizma koji su odabrali suzdržanost i racionalnost iznad emocija i osjećaja. Whitman osuđuje korupciju, pohlepu i materijalizam tzv. zlatnog doba te izlaz iz moralne krize nalazi u književnost.

 

Hector German Oesterheld: Eternaut
(Fibra)

Partija karata četvorice prijatelja biva naglo prekinuta: vani počinje padati fluorescentni, otrovni snijeg, što je početak invazije izvanzemljana koja će donijeti smrt i uništenje Buenos Airesu i cijelom svijetu, a kao svjedok ostaje Eternaut. Ova grafička novela iz 1957. klasik je argentinskog stripa koji je postigao kultni status i u svijetu.

 

Szilárd Borbély: Tijelu
(OceanMore)

Mađar Szilárd Borbély jedan je od vodećih europskih pjesničkih glasova 21. stoljeća. Zbirka Tijelu kompleksna je poetska kompozicija koja preispituje osobni i društveni odnos prema ljudskom tijelu. U 59 poglavlja autor nadahnuto pripovijeda o vlastitome metafizičkom poimanju tijela i jezika, ali i o misteriju samoga postojanja.

 

Tisja Kljaković Braić: Oni
(Fraktura)

Crtice iz svakodnevice para, kojima je splitska slikarica Tisja Kljaković Braić prethodno postigla veliku popularnost na društvenim mrežama – oni su svatko od nas, sa svim svojim univerzalnim manama, opsesijama, ritualima, razmiricama, nježnostima. Jednostavnim crtežom i kratkom rečenicom autorica pogađa bit međuljudskih odnosa te donosi smiješak na lica svojih čitatelja i gledatelja.

 

Olivier Guez: Nestanak Josefa Mengelea
(Meandar)

U nagrađivanom romanu francuski novinar i pisac Olivier Guez prati poslijeratni život u bijegu po Južnoj Americi monstruoznog liječnika iz Auschwitza, sve do njegove smrti 1979. u Brazilu. Guez uspješno kombinira fikciju, povijesni roman i krimić raskrinkavajući mitove koji prate takve figure zla.

 

Elena Ferrante: Priča o izgubljenoj djevojčici
(Profil)

Četvrta, završna knjiga serijala Napuljskih priča predstavlja grandiozno finale velike književne sage 21. stoljeća – o ženama, odrastanju, politici, majčinstvu, ljubavi, feminizmu, odnosima majke i kćeri, muškaraca i žena, prijateljica, obrazovanju, ideološkim sukobima i promjenama u talijanskom društvu.

 

Tzvetan Todorov: Trijumf umjetnika. Revolucija i umjetnici – Rusija od 1917. do 1941.
(Tim press)

Kako su umjetnici najavili revoluciju? Kako su se u to vrijeme pokoravali ili bježali od socrealizma koji je slobodno stvaralaštvo želio zatrti u potpunosti? Slavni bugarsko-francuski teoretičar književnosti i veliki suvremeni mislilac istražuje sudbinu vodećih umjetnika, Majakovskog, Pasternaka, Bulgakova, Mandeljštama, Maljeviča, potvrđujući da je umjetnosti nadmoćna nad onima koji je žele mrtvu.

 

Donal Ryan: Metalno srce
(Naklada Ljevak)

U svojemu virtuoznom debitantskom romanu, koji je dobio nekoliko prestižnih književnih nagrada, irski pisac slaže razlomljenu sliku zajednice o tragičnoj situaciji koja ih je snašla – lokalna građevinska tvrtka, koja je bila pokretač prosperiteta, propala je zbog recesije, a njezin korumpirani direktor pobjegao je i ostavio na cjedilu radnike.

 

Tim Marshall: U okovima geografije: Deset zemljovida koji govore sve što morate znati o globalnoj politici
(Znanje)

Britanski novinar i pisac jasnim, ali strastvenim stilom pokazuje kako su kroz povijest geografska obilježja svake zemlje uvjetovala njezinu snagu i njezine slabosti, te nastoji zamisliti budućnost najkritičnijih točaka našega planeta.