Volkswagen Passat: od 2023. godine Made in Czech Republic

Odluka je to poslovodstva Volkswagena, a najavljivana je još ranije. Tvornica u njemačkom Emdenu u kojoj sad proizvode Passat prenamijenit će se za sklapanje električnih vozila

Od 2023. godine Volkswagen Passat više neće nositi oznaku Made in Germany, već Made in Czech Republic. Odluka je to poslovodstva Volkswagena, a najavljivana je još ranije. Tvornica u njemačkom Emdenu u kojoj sad proizvode Passat prenamijenit će se za sklapanje električnih vozila. Volkswagenova limuzina i karavan sele u Kvasny, a prelazak u novu tvornicu koincidira s predstavljanjem nove generacije tog automobila. U češkom Kvasnyju Škoda trenutačno proizvodi novi Superb te SUV-ove Karoq i Kodiaq, a iz te tvornice u svijet ide i Seat Ateca.

Od 2023. godine proizvodnja Atece i Karoqa ide, pak, u novu multibrand tvornicu. Uh, ovo je doista kompleksna križaljka, ali ono što je sigurno jest da će Passat u Češku, a i da će jedna istočnoeuropska država dobiti ogromnu Volkswagenovu tvornicu. Kakvi su izgledi da to bude Hrvatska? Da se bavimo senzacionalizmom mogli bismo napisati: Volkswagen gradi novu tvornicu! U igri i Hrvatska! Svi znamo da bi to bilo daleko od istine i da taj film gotovo sigurno nećemo gledati. Pitanje je uopće: zna li itko u Hrvatskoj za Volkswagenove planove?!

Samo još jedna informacija koja mnogo govori o današnjem tržištu. Volkswagen Passat je i dalje najprodavanija poslovna limuzina (i karavan) u Europi. U prvih devet mjeseci ove godine prodano je 127.325 primjeraka, a to je za pet posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. SUV-ovi preuzimaju tržište i to je već svima jasno.