John Lennon bio je duhovit čovjek, ali niste ga željeli za neprijatelja

S remiksiranim The White Albumom pojavile su se i nove zanimljive priče o The Beatlesima

Nedavno je objavljeno remiksirano izdanje legendarnog dvostrukog albuma The Beatlesa, nazvanog The White Album, s mnogo neobjavljenog materijala (značajna je unplugged svirka u domu Georgea Harrisona). Od remek-djela iz 1968. godine prošlo je točno pedeset godina, a tim povodom oglasio se i čovjek koji je remiksirao Bijeli album, Giles Martin, inače sin ‘onog’ Martina, kojeg su zvali i petim Beatlesom. Njegov otac, producent George Martin ključan je za uspjeh The Beatlesa, a Giles se brine o ostavštini benda posljednjih godina. Za glazbeni dvotjednik New Musical Express dao je intervju u kojem je govorio o remiksiranju White Albuma, ali i odnosima The Beatlesa i njegova oca. Prenosimo neka razmišljanja Gilesa Martina.

O radu u studiju:
– Na The White Albumu The Beatles nisu bili osobito efikasni. Satima bi sjedili besposleni u studiju, a moj otac bi se u tri ujutro pitao: Što uopće radim ovdje!

O eksperimentalnoj pjesmi Revolution 9 koja i danas podvaja mišljenja
– Na The White Album nije ušla Child Of Nature koju je John Lennon kasnije doradio i objavio na svom albumu Imagine. Tu pjesmu danas znate kao Jealous Guy. Vjerojatno u vrijeme snimanja The White Albuma John Lennon nije bio presretan s tom pjesmom. A Revolution 9? Moj je otac oduvijek volio tu pjesmu, koliko god se činila kompliciranom.

O tome jesu li u remiksiranju sudjelovali Paul McCartney i Ringo Starr:
– Obojica su bili entuzijastični i kad bi čuli neku pjesmu vraćali bi se u prošlost i sjetili se kako su je snimali. 

O tome kako je kao dijete Giles upoznao članove benda:
– Sjećam se da je Paul McCartney jedanput razgovarao sa mnom u automobilu. Kao dijete sam već počeo pisati pjesme pa mi je rekao: To je vrlo teško, ja sam Paul McCartney, napisao sam mnogo pjesama i još smatram da je iznimno teško napisati pjesmu.

O Johnu Lennonu:
– Moj otac je znao govoriti da je John Lennon najduhovitija osoba koju poznaje, ali definitivno ga ne želite za neprijatelja.

O The White Albumu:
– Ovaj je album utjecao na najviše bendova, a to je i album koji je najlakše svirati od svih ostalih albuma The Beatlesa. Naprimjer, Blackbird možete bez problema odsvirati na gitari.