General Motors otpušta čak 14 tisuća radnika

Cilj ove posljednje mjere je ulaganje u nove tehnologije, ali i promjena proizvodnog programa. Limuzine zamjenjuju SUV-ovi i pick-upovi

O tome da se autoindustrija mijenja pjevaju već i vrapci na grani, ali što to konkretno znači možete vidjeti na primjeru automobilskog diva General Motorsa, koji je donedavno bio i vlasnik Opela. Dakle, američki koncern zatvara čak 14 tisuća radnih mjesta, a slijedi i 25-postotno smanjenje upravljačkog kadra, direktora i sličnih mislećih ljudi. Također, tvornice u Lordstownu, Oshawi te Detroit-Hamtramck u budućnosti neće sastavljati nove modele vozila pa se pretpostavlja da će i one biti zatvorene.

Cilj ove akcije je uštedjeti šest milijardi dolara koje će GM uložiti u nove tehnologije, odnosno električna vozila i autonomna vozila. Da se razumijemo, GM nije u financijskim problemima kao nakon velike gospodarske krize prije desetak godina. Tada je tvrtku spašavala administracija američkog predsjednika Barracka Obame. Danas GM zarađuje, u prvih devet mjeseci ove godine čisti profit je bio 2.5 milijardi dolara. Cilj ove posljednje mjere je ulaganje u nove tehnologije, ali i promjena proizvodnog programa. Nepopularne limuzine zamijenit će SUV-ovi, crossoveri i pick-upovi, koji su opet hit u Americi zbog niske cijene goriva.

Ako niste znali, General Motors je još 1996. godine predstavio električno vozilo EV1, proizveo ga je u 1117 primjeraka, a posljednja verzija imala je baterije s dometom 257 kilometara. Dakle, već tada smo imali funkcionalno električno vozilo. Priča se da ga je u tri godine efikasnim lobiranjem uništio naftni lobi. Tako ispada da GM danas ulaže u tehnologiju koju je započeo još 1996. godine.