Veliko, veće, najveće: Ogromni SUV-ovi opet su u modi

Hyundai Palisade, Lincoln Aviator i BMW X7 najnoviji su veliki SUV-ovi koji ugađaju imućnijim kupcima u Americi

Kad u Splitu prestane puhati jugo svi se bolje osjećaju i ubrzaju korak, a kad u Americi padne cijena goriva automobili postaju sve veći. Uzrok i posljedica. Na autoshowu u Los Angelesu, osim električnih premijera, imali smo cijelu galeriju dobrih starih SUV-ova koji su narasli na pet metara dužine. Široke američke ceste traže i velike automobile, a industrija je tu da sluša tržište. Ako sluša vlastite unutarnje glasove završit će poput SAAB-a, kojega se nitko više ne sjeća.

Hyundai Palisade s 3,8 V6 motorom i 291 KS nastao je kao odgovor na tu potrebu i uprkos predsjedniku Donaldu Trumpu kojemu je sve osim američkih proizvoda fake news. Dok neutješan sniva moćnu domaću autoindustriju u svom ovalnom uredu barem malo će ga oraspoložiti Lincoln Aviator iz kategorije SUV-ova koje nakon neprospavane noći i mutne percepcije možete zamijeniti s autobusom. Napredno dijete iz Fordova koncerna opremljeno je u najsnažnijoj izvedbi hibridnim sustavom s 3,0-litrenim V6 biturbom kao bazom i elektromotorom. Ukupna snaga sustava je 450 KS.

BMW također ima veliku konzervu, a ime joj je X7. To čudo će i na europskim cestama mrko gledati pješake i boriti se za što bolje prodajne brojke s Mercedesovim GL-om. X7 je narastao sve do 515 centimetara, otvorio je i treći red za sjedenje, a BMW toliko voli svoje vozače da im je namijenio unikatno wellness iskustvo pa ih masira, ispušta ugodne mirise iz rešetki klima uređaja, a svemu tome dodat će i glazbenu podlogu. Nije poznato jesu li u BMW-u za hrvatsko tržište otkupili uratke Mate Bulića, Jasmina Stavrosa ili Lidije Bačić. Gdje ćete ljepše dok vozite umorni Gorskim kotarom ili Likom, oko vas jele i smreke, a Mate Bulić pjeva: Gori borovinaaaaaaa!!! Pomiješajte to milozvučje s grmljavinom biturbo V8 motora sa 458 KS i bit ćete fokusirani još sljedećih 300 kilometara. S protupožarnim aparatom pokraj sjedala.

Toliko o divovima iz Los Angelesa. Amerikanci, bogati Rusi i Arapi dobili su tri nove velike igračke, a mi još jedno egzistencijalno pitanje: bismo li, da na računu imamo par milijuna eura, napustili sve u što sad vjerujemo (mali štedljivi auti, ekonomičnost…) i ipak kupili jednog od ovih divova? A klimatske promjene i visoka emisija CO2 ovih gorostasa? Neka Zemljina atmosfera malo pričeka, barem još desetak godina.