Poletio avion bez klasičnog motora

Ovaj aviončić koristi međuigru dvije elektrode postavljene na suprotnim stranama, a između njih cirkuliraju ioni, koji stvaraju dovoljnu količinu energije za let

Na MITskom mjestu znanstvenika i štrebera koji će postati ugledni znanstvenici, privatnom istraživačkom sveučilištu The Massachusetts Institute of Technology, gledali su Zvjezdane staze (a što bi drugo štreberi radili?) i zaintrigirala ih je tehnologija s istraživačko-bojnog broda Enterprise. Naravno, bilo je samo pitanje vremena kad će netko u ona dva motora prepoznati priliku za istraživanje. Dakle, pogonski sklop na Enterprisea bio je pokretač, a sposobnost znanstvenika zaslužna je za ostalo i tako smo dobili prvi, mali, fragilni avion bez vidljivih pokretnih dijelova. Nema zujanja male elise ili visokih tonova mlaznog motora… Ovaj aviončić koristi međuigru dvije elektrode postavljene na suprotnim stranama, a između njih cirkuliraju ioni, koji stvaraju dovoljnu količinu energije (ili ionskog vjetra) za let. Jedna elektroda pozitivno ionizira atome zraka, a druga negativna ih privuče. Let je potpuno tih i dosad je ovaj aviončić u zraku najviše izdržao 10 sekundi ili 60 metara.

Voditelj projekta je profesor Steve Barret na MIT-ovom Odjelu aeronautike i astronautike. Mnogi će se sada pitati, a kad ćemo sklopiti prvi Enterprise pa put pod ione u svemir? Profesor Barret je racionalan čovjek pa kaže da je upotreba u komercijalnim putovanjima još daleko, a prva praktična primjena mogla bi biti u dronovima. U nastavku vam prilažemo i video koji ima više od milijun i pol pregleda. Tko zna je li ga dosad pogledao netko iz Hrvatske? Možda kad bi naslov ovog filmića bio: Tehnologija poznata još od 1941. godine ili Prvi put viđeno 1945. godine.