Dizelska onečišćenja smanjuju kapacitet dječjih pluća za pet posto!

Ako vam je kapacitet pluća niži nego što je to uobičajneno kad ulazite u odraslu dob, izvjesnije da ćete imati povećani rizik od ranije smrti

Novi dizelski motori na vozilima čišći su nego ikad prije, ali također je i mnogo starih dizelskih vozila na cestama, a njihova emisija dušikovih oksida razlog je za zabrinutost. Zbog toga je Queen Mary University u Londonu proveo istraživanje o utjecaju na zdravlje dušikovih oksida kao najopasnijih nusprodukata izgaranja dizelskog goriva u vozilima.

Istraživanje je provedeno na dvije tisuće djece u Londonu, a nedavno objavljeni rezultati su zastrašujući: Kad je konstantno mjerena prekomjerna zagađenost dušikovim oksidima u gradu, a to je gotovo uvijek bez obzira na to što je u središtu Londonu teškim kamionima zabranjen pristup, kapacitet dječjih pluća trajno je smanjen za 5 posto.

– Kapacitet pluća raste sve do 18 godine. Ako vam je kapacitet pluća niži nego što je to uobičajneno kad ulazite u odraslu dob, izvjesnije da ćete imati povećani rizik od ranije smrti. Kako starite prirodno se smanjuje kapacitet pluća, a s onečišćenjima taj će proces biti značajno ubrzan – rekao je profesor Chris Griffiths s Queen Mary Universityja.

U istraživanju je testiran kapacitet pluća osnovnoškolske djece u dobi od osam do devet godina (od 2009. do 2014. godine). Rezultati ove studije mogu se aplicirati na većinu gradova u Velikoj Britaniji i Europi:

– Kvaliteta zraka u Velikoj Britaniji je loša, ali je loša i u Europi, a o Kini i Indiji nećemo niti govoriti – naglasio je profesor Chris Griffiths.

Zaključci studije su da bi djeca koja imaju probleme s dišnim sustavom trebala izbjegavati dijelove grada u kojima su velika onečišćenja, odnosno doktori bi trebali savjetovati roditelje da se presele u čišće dijelove grada ili izvan urbanih zona. Također, ispred škola bi trebalo instalirati uređaje koji mjere kvalitetu zraka i time bi se došlo do referentnih informacija o zagađenju i mjerama koje treba poduzeti. Bilo bi korisno kad bi nadležne institucije u našim gradovima pročitale ovo i upoznale se s opasnostima za zdravlje djece. Ako mislite da nas se ovo ne tiče, varate se. Naš je vozni park mnogo stariji nego britanski i s dizelašima starim po 14, 15 godina onečišćenja mogu biti samo razornija. Za kraj, osim plućnih bolesti (tumor, astma…), pretjerano izlaganje djece dušikovim oksidima u kasnijim godinama može rezultirati problemima s mentalnim zdravljem pa čak i prekomjernom težinom.