Pijani vozač zaspao, a Tesla Model 3 vozio na autopilotu. Kako ga je zaustavila policija?

Policijski službenici u Redwood Cityju u Kaliforniji odlično su riješili ovu opasnu zagonetku i spriječili nesreću

Prometna policija iz Redwood Cityja u Kaliforniji zaustavila je Teslin Model 3 za koji su sumnjali da je vozio na autopilotu s pijanim vozačem koji je još i spavao za upravljačem. Incident se dogodio prošlog petka, 30. studenog u 3:37 ujutro, kad su policajci promatrali automobil koji je vozio 70 km/h na autocesti. Vizualnim pregledom učinilo im se da vozač ne kontrolira auto, odnosno da je već izbrojao sve ovce i zaspao snom pravednika.
Nakon što su pokušali zaustaviti vozilo svjetlosnim znacima upozorenja i uz pomoć sirene, policajci su promijenili strategiju. Shvatili su da Tesla vozi na autopilotu. Prema izvješću policije, razdvojila su se dva policijska vozila koja su pratila Teslu, jedno je ostalo iza vozila dok je drugo preteklo Teslu i usporavalo kako bi se automobil postupno zaustavio (Tesla je opremljena radarskim tempomatom pa na svako usporavanje vozila ispred i ona usporava), što im je i uspjelo nakon sedam kilometara vožnje.
– Trenutno ne možemo potvrditi da je autopilot bio aktiviran, ali s obzirom na sposobnost vozila da uspori i zaustavi se kad je vozač spavao, moguće da je ta opcija bila u funkciji.
Na kraju, nije potpuno jasno koja je točno funkcija bila uključena na Modelu 3. Tesla ima nekoliko autonomnih opcija i zbunjujuće je pratiti sve njih. Većina ljudi u Americi (a to uključuje i vozače Teslinih automobila) nisu posve sigurni što sve ti automobili mogu. Tesla upozorava kako se autopilot može koristiti samo na autocestama te da bi vozač trebao biti potpuno svjestan za vrijeme vožnje. Slučaj poput ovoga pokazuje da vozači očigledno nisu upoznati s manjkavostima ovih sustava pa im prepuštaju potpunu kontrolu. Glasnogovornik lokalne policije Art Montiel izjavio je:
– Nije bilo treninga za situaciju u kojoj su se policajci našli. Ishod se može pripisati njihovom brzom razmišljanju. Dakle, još uvijek nema standardnog plana za zaustavljanje automobila s vozačem koji ne reagira i koji koristi neku od ovih novih tehnologija. Čini se da su policijski službenici ipak patentirali jedan.
Koja je pouka ove priče? Prva je, nikad nemojte piti i voziti. Izvjesno je da nećete biti sretni kao ovaj Amerikanac, koji se na ravnoj cesti očigledno okoristio naprednim sustavom. Druga, bez obzira na tehnološku raskoš novih automobila, ne vjerujte da mogu samostalno voziti i svladati baš sve prometne situacije. I iz vlastitog iskustva, vozeći mnoge nove automobile, znamo da ovi poluautomatski sustavi vožnje ipak zahtijevaju budnost vozača.