Vaši automobili ubuduće će biti opremljeni crnim kutijama

Ti uređaji će davati telemetrijske podatke o vozilu prije, tijekom i poslije nesreće, a to će biti presudno za analizu i daljnja unapređenja prometa

Prometna sigurnost u državama Europske unije stagnira, odnosno brojke baš i nisu najbolje. Broj smrtno stradalih na cestama došao je do jedne razine, a ona je 50 poginulih na milijun stanovnika u 2017. godini ili 25.300 smrtno stradalih. Premda su te brojke, gledajući druge regije u svijetu, solidne (na zemaljskoj kugli godišnje u prometu gine 1,3 milijuna ljudi), nitko s njima ne može biti zadovoljan. Iza njih se kriju ogromne obiteljske tragedije, a i nezanemariva materijalna šteta.

Zbog toga EU aktivno radi na novim mjerama za smanjenje stradavanja na cestama, a neke su vezane uz automobile, odnosno njihovu sigurnost. Tako Europska komisija predlaže promjene u dizajnu automobila, takav dizajn koji će pješacima omogućiti veće izglede za preživljavanje u sudarima s vozilima. Mnogi proizvođači već su na prednjim dijelovima vozila implementirali takve forme, a sad se traži i više. Osim dizajnerskih zahvata traži se na svim vozilima uporaba tehnologije koja će detektirati pješake uz opciju automatskog kočenja ako postoji opasnost od sudara.

Svi automobili morat će biti opremljeni tehnologijom koju poznajemo iz zrakoplova – crnim kutijama. One će davati telemetrijske podatke o vozilu prije, tijekom i poslije nesreće, a to će biti presudno za analizu i daljnja unapređenja prometa. Pretpostavlja se da će s ovim mjerama u sljedećih 16 godina biti spašeno  25 tisuća života. Mala je to cijena za sve one koji će imati priliku živjeti!