Novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama donosi oštrije kazne

Uz povećanje kazni uvedena je i mogućnost privremenog oduzimanja vozila za vozače recidiviste

Ministarstvo unutarnjih poslova je potvrdilo da je sa stručnjacima s Fakulteta prometnih znanosti dovršilo izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama s kojima se postrožavaju kazne, posebice za recidiviste.

Kazne za najteže prekršaje povisuju se s ciljem smanjenja broja smrtno stradalih u prometu, potvrdili su u MUP-u, te još jedanput upozorili da su najveći problemi u prometu brza vožnja, nevezivanje vozača i putnika u vozilu kao i korištenje mobitela u vožnji.

Iz MUP-u naglašavaju da se s prijedlogom zakona želi znatno povećati novčane kazne za najteže prometne prekršaje, odnosno da se sankcije usklađuju s težinom nastalih posljedica u prometnim nesrećama.

– Takva mjera ima za cilj povećanje svijesti svih sudionika u prometu o nužnosti poštivanja prometnih pravila i propisa, kao i prihvaćanja pravilnog ponašanja u prometu radi smanjenja broja najtežih prekršaja koji izravno dovode u opasnost vozače i druge sudionike u prometu. Povećanje iznosa novčane kazne za najteže prekršaje je nužno jer se u praksi pokazalo da novčane kazne koje su propisane važećim Zakonom, ne ispunjavaju svoju svrhu, odnosno počinitelje prekršaja ne odvraćaju od ponavljanja – ističu iz MUP-u.

Uz povećanje kazni uvedena je i mogućnost privremenog oduzimanja vozila za vozače recidiviste. Ova se mjera predlaže za vozače koji su najmanje dvaput pravomoćno kažnjeni, a policija ih ponovno uhvati u teškom prekršaju (vožnja u suprotnom smjeru na autocesti, vožnja brža 50 km/h od dopuštene, namjeran prolazak kroz crveno, odbijanje alkotesta ili testa na droge te vožnja pod utjecajem alohola 1,5 g/kg i droge).

Izmjene i dopune propisuju i povećanje kaznenih bodova, obvezni liječnički pregled nakon 67. godine života, snimanje vozačkih ispita te mogućnost provjere elektroničkim putem statusa vozačke na stranicama MUP-a. Najveće novčane kazne u prometu bile bi 20.000 kuna, a na tisuću kuna bi se povećala kazna za nevezivanje pojasa (i nepropisan prijevoz djece). Telefoniranje u vožnji bez Bluetooth uređaja koštalo bi vozače 1500 kuna. Ove zakonske izmjene mora još potvrditi Hrvatski sabor.